Ak Dediğine Kara Demek İle İlgili Kompozisyon

Ak dediğine kara demek

Ak Dediğine Kara Demek İle İlgili Kompozisyon. Bu konu ile ilgili yazdığım kompozisyonu aşağıda okuyabilirsiniz.

Ak Dediğine Kara Demek İle İlgili Kompozisyon

Ak dediğine kara demek ile ilgili bir kompozisyon yazalım. Aslında cümle “birinin ak dediğine kara demek” olarak yazsak daha doğru olur.

Birinin Ak dediğine kara demek

İnsanlar fikir sahibidir, değişik bilgi ve yaşantı ile değişik şeylere inanır. Bu inançları yeni bilgilerle değişebilir.

Ama öyle insanlarda vardır ki sadece karşısındakine inat olsun diye karşısındaki kişinin tam tersi bir durum alır. Bir tür hastalık çeşidi olan inatçılık devreye girer.

İnsan ak dediği bir şeye, karşıdaki insan da ak dediği için kara der. İki ana zıt renk olan siyah ve beyaz arasındaki zıtlık kadar açık bir şekilde taraf tutar.

Dün ak dese bile, yanlış olduğunu bile bile sırf inat olsun diye kara der.

Aslında aşırı inat bir tür aptallık belirtisidir. Fransız düşünür Bernard Barton der ki:

Düşüncelerinde inat ve şiddet, aptallığın en açık belirtileridir.

İnat insan ilişkilerini zedeleyen bir durumdur. Bir çok evlilik ve arkadaşlık inat yüzünden zarar görmektedir. Eşler birbirlerine duydukları nefretle anlaşmamak için inat ederler. Örneğin, bir kişi yarın sinemaya gitmek ister. Ama babası yarın sinemaya git, dediğinde, sırf babasına inat olarak gitmeyeceğim der.

İnat çocuklarda en belirgin şekilde görülür. Dokunma desen dokunur. En sevdiği eyi yemesini istesen yok der. Çocuktaki bu inat yeterli bilgi ve davranış eksikliğindendir. Kabul edilebilir. Ama bir büyük insanın birini ak dediğine kara demesi büyük bir hata ve eksikliktir.

Kimler ak dediğine kara derler; konumlarını korumak isteyenler, dünyaya kendi pencerelerinden bakanlar, hatalarını kabul etmek istemeyenler, tutarlı olmayanlar, benciller.

TDK bu deyimi şöyle açıklar; “inatçılık ederek karşısındaki ile anlaşmaya yanaşmamak”

“Keçi inadı, gavur inadı, La der lo demez, İnat iradenin eşekliğibir.” gibi deyim ve atasözleri de durumu hep olumsuz bir davranış biçimi olarak vurgular.

En büyük inatçı kişi ise “Şeytan” dır. Allah’a olan inancını içindeki bencillikten dolayı kara demiş ve büyük bir cezaya çaptırılmıştır.

İnsan; akıl ve mantıkla bilgileri değerlendirmelidir. Büyüklük doğru olanı kabul etmektir. [ 1, 2 ]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir