“Emaneti Ehline Vermek.” Sözüyle Anlatılmak İstenen Nedir?

“Emaneti Ehline Vermek.” Sözüyle Anlatılmak İstenen Nedir?

“Emaneti Ehline Vermek.” Sözüyle Anlatılmak İstenen Nedir? 7.sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kitabının ödev sorusunun cevabını okuyabilirsiniz.

“Emaneti Ehline Vermek.” Sözüyle Anlatılmak İstenen Nedir?

“Emaneti Ehline Vermek.” Sözüyle Anlatılmak İstenen Nedir? sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık.

  1. Emanet, korunmak ve saklanmak amacıyla birine verilen para, eşya, iş, görev ve sorumluluktur.
  2. Bu söz ile emanetin, emaneti koruyabilecek özelliklere sahip, ehil kişiye verilmesinin gerektiği söylenmektedir.
  3. Örneğin, para emanet edeceksek, bir kişi yalancı, sorumsuz. Diğer kişi dürüst ve güvenilir ise ikinci kişi seçilmelidir.
  4. Emanet sadece para olmaz. Bir görev, bir yönetme işi de emanettir. Örneğin sınıfı eğitmek bir kasaba verilemez. Çünkü kasap eğitme işinin ehli değildir. Sınıfımız öğretmene emanet edilmelidir. Öğretmen işinin ehlidir.
  5. Emanet işin ehline verilmez ise emanet zarar görür, yok olur. Daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.
  6. Bir ülkenin yönetilmesi de bir emanettir, sınıf başkanı olmak bir emanettir, uçağı sürmek bir emanettir.

BİLGİ NOTU

“Emaneti ehline vermek” sözü şu ayette geçmektedir;

“Muhakkak ki Allah size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Gerçekten Allah bu emriyle size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi hakkıyla işitir ve her şeyi hakkıyla görür.” (Nisa Sûresi, 58)

Emanet, korunması istenen maddî ve mânevî değerdir. Kişinin kullanıp sahibine iade etmek üzere aldığı eşya emanet olduğu gibi devletin hizmet makamları da emanettir; ilim, din, antlaşma ve sözleşmeler, komşuluk hakları… emanettir. Bütün bunlar korunacak, muhatap ve ilgililerine teslim edilecek, ne maksatla verilmiş ise ona uygun olarak kullanılacaktır.
 Hz. Peygamber “Münafığın üç belirtisi vardır: Konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde yerine getirmez, kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder” (Müslim, “Îmân”, 107-109) buyurarak emanete riayet etmeyenleri münafık vasıflı insanlar olarak tescil etmiştir. ( 1 )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir