Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Zamanında Mescid-İ Nebi’nin İşlevleri Nelerdi?

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Zamanında Mescid-İ Nebi’nin İşlevleri Nelerdi?

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Zamanında Mescid-İ Nebi’nin İşlevleri Nelerdi? 6.sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı ödev sorunun cevabını okuyabilirsiniz.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Zamanında Mescid-İ Nebi’nin İşlevleri Nelerdi?

“Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Zamanında Mescid-İ Nebi’nin İşlevleri Nelerdi?” sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık.

  1. İbadet yeri
  2. Müslümanların kaynaşma yeri
  3. Devletin merkezi
  4. Barınma yeri, misafirlerin ağırlandığı bir yer
  5. Elçilerin kabul edildiği yer
  6. Hastaların tedavi edildiği yer
  7. Devlet hazinesi

Uzun Açıklama

  1. Mescid-i Nebi, inananların toplanıp ibadet yapması amacıyla inşa edilmişti.
  2. Mescid-i Nebi, yeni oluşmaya başlayan İslam toplumunun tanışıp kaynaşmasında da önemli bir işleve sahipti.
  3. Camiye gelmeyen biri olduğunda hemen bunun sebebini araştırıyorlar, namaza gelmeyen kişi hastaysa ya da başka bir sıkıntısı varsa onun sıkıntısını paylaşıyorlardı. Yardıma muhtaç olanları burada belirliyor, ona el birliğiyle yardım ediyorlardı.
  4. Mescid-i Nebi, devletin de merkezi durumundaydı. Devleti ve Müslüman toplumu ilgilendiren önemli kararlar burada istişare edilir ve sonuca bağlanırdı. Anlaşmazlıklar burada çözülür, adli davalar burada sonuçlandırılırdı.
  5.  Mescid-i Nebi, Ashab-ı Suffe başta olmak üzere bazı müminler için barınma yeri, Allah Resulü’nü (s.a.v.) ziyarete gelenlerin kaldığı bir misafirhane, sosyal yardımların dağıtıldığı bir müessese işlevlerini de üstleniyordu.
  6. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), çeşitli Arap kabilelerine mensup elçi heyetlerini burada “üstüvânetü’l-vüfûd” (Elçiler Sütunu) denilen sütunun önünde kabul etmiş, bazı heyetleri mescidin içerisinde kurulan çadırlarda ağırlamıştır.
  7. Peygamber (s.a.v.) zamanında Mescid-i Nebi’de Eslem kabilesinden Rufeyde el-Ensâriyye adındaki kadın için bir çadır kurulmuş, Rufeyde burada yaralı ve hastaları tedavi etmişti.
  8. Mescid-i Nebi’de bulunan bir oda da beytülmâl yani devlet hazinesi olarak kullanılmaktaydı.( 1 )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir