Güneş ışınlarının dünya üzerindeki bir noktaya geliş açısı, neden yıl boyunca değişir? Bu durumun mevsimlerin oluşumu ile bir ilişkisi var mıdır? Açıklayınız.

Güneş ışınlarının dünya üzerindeki bir noktaya geliş açısı, neden yıl boyunca değişir? Bu durumun mevsimlerin oluşumu ile bir ilişkisi var mıdır? Açıklayınız. Güneş ışınlarının dünyaya geliş açısı zamanlar değişir. bu durumun mevsimlerin oluşması ile ilişkisini yazalım.

Güneş ışınlarının dünya üzerindeki bir noktaya geliş açısı, neden yıl boyunca değişir? Bu durumun mevsimlerin oluşumu ile bir ilişkisi var mıdır? Açıklayınız.

  1. Dünya’nın eksen eğikliği
  2. Dünya’nın Güneşe etrafında dönerken Güneş’e olan uzaklığının değişmesi

Bu durumun mevsimlerin oluşumu ile bir ilişkisi var mıdır?

  • Evet vardır. Çünkü dünya eğik olduğu için güneş ışınları aynı açı ile gelmez.
  • Ekvatora dik açı ile gelen ışınlar belli bir noktaya düşer. Daha az alana daha çok ışın gelir. Kutuplara gelen güneş ışınları ise daha eğik açılıdır. Bu ışınlar daha geniş alana düşer ve bu geniş alanın bu ışınlar ısıtamaz.

İLAVE BİLGİ

Eğiklik ve Dünya’nın güneşe olan uzaklığını değişmesi ile yıl boyunca güneş ışınlarının dünyaya geliş açısı değişir.

Güneş ışığı, yeryüzünde daha düşük bir açıyla (Güneşe daha yakın) parladığında, güneş ışığının enerjisi daha geniş bir alana yayılır ve bu nedenle Güneş daha yüksek bir havaya sahip olduğundan ve enerji daha küçük bir alana yoğunlaştıkça daha zayıftır. 

Mevsim, Dünya’nın eksen eğikliğinin etkisiyle beraber, Güneş çevresindeki yıllık hareketi sonucu Dünya üzerinde yaşanan birbirinden farklı, ortalama hava durumu koşullarına verilen isimdir. ( 1 , 2 )

8.Sınıf Fen Bilimleri dersi sayfa 19 cevapları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir