II. Selim’in Mimar Sinan’a Gönderdiği Emre Göre Mimar Sinan Caminin Yapımında Özgür İradesini Kullanmış Olabilir Mi? Neden?

II. Selim’in Mimar Sinan’a Gönderdiği Emre Göre Mimar Sinan Caminin Yapımında Özgür İradesini Kullanmış Olabilir Mi? Neden?

II. Selim’in Mimar Sinan’a Gönderdiği Emre Göre Mimar Sinan Caminin Yapımında Özgür İradesini Kullanmış Olabilir Mi? Neden? 7.sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabı 7.ünite Ülkeler Arası Köprüler, Mimar Sinan’ın Mirası: Selimiye bölümü 184.sayfa ödev sorularının cevaplarını okuyabilirsiniz.

II. Selim’in Mimar Sinan’a Gönderdiği Emre Göre Mimar Sinan Caminin Yapımında Özgür İradesini Kullanmış Olabilir Mi? Neden?

II. Selim’in Mimar Sinan’a Gönderdiği Emre Göre Mimar Sinan Caminin Yapımında Özgür İradesini Kullanmış Olabilir Mi? Neden? sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık.

  1. Evet kullanmıştır.
  2. Çünkü Padişah sadece süsleme tarzı ile fikrini söylemekte ve ” Bu dediklerimi uygun gördüğün şekilde yaptır.” diyerek. son kararı Mimar Sinan’a bırakmıştır.

Yukarıdaki Hikayeye Göre Mimar Sinan Hakkında Neler Söylenebilir?

İLAVE BİLGİ NOTU

II. Selim, Mimar Sinan’a 1572 tarihinde gönderdiği bir emirle caminin yapımında isteklerini şöyle sıralamıştır:

“Mimarbaşına emir. Gönderdiğin mektupta şahnişin kubbesinin ve duvarının süslü mü yoksa sade mi olması hakkında arzumu öğrenmek istemişsin. Ben pencerelerin hizasına kadar çini ile kaplanmasını ve pencere üstlerine yine çini ile Fatiha suresinin yazılmasını istiyorum. Bu dediklerimi uygun gördüğün şekilde yaptır.” Caminin yapılmasını isteyen II. Selim vefat ettiği için caminin bitişini görememiştir. ( 3 )

  1. Selimiye Camisi Edirne’dedir.
  2. Cami bütün dünyada bir mimari zeka ve ilimle yapıldığı için Dünya Mirası Listesine alınmıştır.
  3. Selimiye Camii’nin yapımına 1568 yılında başlanmış ve yaklaşık 15.000 kişinin çalışmasıyla ancak 1575 yılında tamamlanabilmiştir.
  4. Geniş kuppesine rağmen ayakları iç kısmını bölmemektedir.
  5. 6.000 kişi rahatlıkla namaz kılabilir.
  6. Minarelerinden ikisinde şerefelere çıkarken birbirleriyle kesişmeyen üç farklı merdiven yerleştirilmiş.
  7. Mimar Sinan bu camiyi “Ustalık Eserim” olarak anlatmıştır.
  8. 2000’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Selimiye Camii ve Külliyesi, 2011’de ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.

Selimiye Cami, Edirne’de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir. Sinan’ın 90 (bazı kitaplarda 80 olarak geçer) yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan’ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir. ( 1 , 2 )

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir