10. Sınıf Edebiyat Kitabı Din Edebiyat İlişkisi Cevaplar

10. Sınıf Edebiyat Kitabı Türk Yazı Dilinin Tarihi Gelişmesi Cevaplar

10. Sınıf Edebiyat Kitabı Din Edebiyat İlişkisi Cevaplar  MEB Yayınları Edebiyat kitabı sayfa 18, 19 cevapları. 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabı 10. Sınıf Edebiyat ders kitabı Din Edebiyat İlişkisi Cevaplar metni etkinliklerin cevaplarını kısaca yazdık. uç yayınları 10. sınıf Edebiyat ders kitabı Cevapları aşağıdaki bölümden okuyabilirsiniz. Günlük plana göre etkinliklerin cevaplarını kısaca yazdık. Metnin özetini de okuyabilirsiniz.

10. Sınıf Edebiyat Edebiyatın Tarih ve Din ile İlişkisi Cevaplar

SAYFA 18 CEVAPLAR- 10. Sınıf Edebiyat Kitabı Din Edebiyat İlişkisi Cevaplar

HAZIRLIK

1. Din ile edebiyat arasında nasıl bir ilişki olduğunu düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

Din, edebiyatı etkilemiştir. dönemleri belirleyen etkenlerden biridir. Edebiyatın dinî hayata, dinî hayatın da edebiyata ve dile etkisi vardır. Konu, içerik ve dil olarak edebiyat dinden etkilenmiştir. Dinî eserler de edebiyattan büyük ölçüde yararlanmıştır.

2. Dinî içerikli bir edebî metin yazmak isteseniz hangi edebî türü tercih edersiniz? Niçin?

Şiir, hikaye veya  roman olabilir. Daha çok şiir yazmak isterim.

SAYFA 19 CEVAPLAR- 10. Sınıf Edebiyat Kitabı Din Edebiyat İlişkisi Cevaplar

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

1. Okuduğunuz metinde geçen “Din, bireyi mukaddes duygu, ortak şuur ve vicdan etrafında birleştirir.” cümlesindeki altı çizili kelimelerin anlamlarını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

Mukaddes: Güçlü bir dinsel saygı uyandıran ya da uyandırması gereken.

Şuur: insanın kendisini, çevresini ve olup biteni tanıma, algılama, kavrama, fark etme yetisi.

2. Metinden yola çıkarak dinin edebiyattaki yeriyle ilgili hangi sonuçlara ulaşabilirsiniz?

Din kutsal kitabının etkisi ile estetik ve dil zevkinin gelişmesini sağlar. Din, öğretisiyle insanlara bir hayat yaşantı şekli sunar. Bu yaşantı şekli, duygu ve düşünceler edebiyatın konu, tür ve işleniş şekli olarak belirlenmesinde etkili olmuştur. Gerek içerik gerek söz varlığı olarak din, edebî eserleri etkilemiştir.

3. “Bu sanat, bir dönemin, bir toplumun hissiyatını, inançlarını, irfanını, bilgilerini, algılarını, kavrayışını ve estetik dünyasını yansıtan ayna konumundadır.” cümlesinden yola çıkarak edebiyatın toplumsal işlevi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Edebiyat yaşadığı dönemin ve toplumun etkileri ile şekillenir. Çünkü edebiyatın konusu ve içeriği insandır. Bu yüzden edebiyat toplumu her türlü özelliklerini yansıtan bir ayna konumundadır.

4. Metinde düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır? Bunların tercih edilmesinin anlatım biçimine katkısını söyleyiniz.

Tanımlama, benzetme, karşılaştırma, örneklendirme… Metinde açıklayıcı anlatım biçimi kullanıldığı için bu düşünceyi geliştirme yolları metinde anlatılanların daha iyi ifade edilmesine, açık ve anlaşılır olmasına katkı sağlıyor.

5. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

Teması : Din-edebiyat ilişkisi
Konusu: Edebiyat araştırmacılarının din-edebiyat ilişkisine önem, dini metinlerin insanlarda oluşturduğu etki, İslamlaşmasının edebiyata etkileridir.
6. Metnin üslubu ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

Metin öğretici bir metindir. Nesnel bir tutumla açık, anlaşılır bir üslup kullanılmıştır.

7. Metinde anlatıcı ile yazarın aynı kişi olmasını neye bağlıyorsunuz? Açıklayınız.

Metnin öğretici metin olmasıdır.

8. Metindeki ana düşünce ile yardımcı düşünceleri belirleyiniz. Belirlediğiniz cümleleri aşağıdaki şemalara yazınız.

Edebiyatın dinî hayata, dinî hayatın da edebiyata ve dile etkisi vardır.

Yardımcı Düşünceler:

  • Din estetik duyguyu besleyen önemli bir kaynaktır.
  • İslamlaşmayla birlikte edebiyat ve din ilişkisi daha zengin bir nitelik kazanmıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı

DİLBİLGİSİ

1. Metinden alınan “Böylece dindar kişi, kutsal kitabı okurken edebî bir bilince ve dil zevkine de ulaşır.” cümlesinde altı çizili kelimeler ünlüyle başlayan ek aldıklarında kelimenin sonundaki sert ünsüzler yumuşamıştır. Siz de okuduğunuz metinden buna benzer örnekler bulunuz. Bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.

Bütün bunlar, içine girilen yeni dil havzası içerisinde yeni edebî eserlerin hayat bulmasını sağlamıştır.

2. Okuduğunuz metinden alınan “Nitekim Türkler, İslamlaşma sürecinde tabii bir kültür değişimi yaşamış, yeni bir estetik anlayış içerisinde kendilerini bulmuşlardır.” cümlesinde virgüllerin aynı amaçla kullanılıp kullanılmadığını açıklayınız.

Aynı amaçla kullanılmamıştır. İlk virgülün amacı yüklemden uzak kalan özneyi belirtmekken diğer virgül cümleleri birbirine bağlamak amacıyla kullanılmıştır.

SIRA SİZDE

Aşağıdaki parçalardan hareketle edebiyatın tarih ve dinle olan ilişkisiyle ilgili çıkarımlarda bulununuz.

Edebiyat tarihi, edebi eserlerle o eserleri yaratanları sosyal çevresiyle beraber inceler. Böylece atalarımızın duygu, düşünce ve sanat anlayışları hakkında bize bilgi aktarır. Bir başka deyişle edebiyat tarihi bir toplumun edebiyatının işlediği yolu ve geçirdiği dönemleri anlatan, edebiyat hayatını bütün olarak değerlendiren bir bilim dalıdır.

Edebiyat tarihi aracılığıyla değişik çağlardaki kültür birikimimizi tanırız. Toplumların düşünce yapılarını, dünya görüşlerini öğreniriz. Bütün bu bilgiler bir edebiyat eserinin değerlendirilmesinde bize yol gösterir.

Türk Edebiyatı’nı ele aldığımızda her dönemde dinin çok büyük bir etkisi olmuştur. Dini olgular, düşünce ve inançlar edebi eserlerde kullanılmıştır. Konu olarak eserlerde işlenen din aynı zamanda edebiyata yön vermiş, birçok yeni tür yaratmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir