“İnsana ‘Kendini bil!’ denilmesi, yalnız gururunu kırmak için değil, değerini de bildirmek içindir.” [Cicero (Çiçero)] sözünü açıklayan bir deneme yazınız.

“İnsana ‘Kendini bil!’ denilmesi, yalnız gururunu kırmak için değil, değerini de bildirmek içindir.” [Cicero (Çiçero)] sözünü açıklayan bir deneme yazınız. İnsan değerlidir. Kendini bildiği takdirde İnsan gururludur. İnsan değerini kendini bilirse olur.

“İnsana ‘Kendini bil!’ denilmesi, yalnız gururunu kırmak için değil, değerini de bildirmek içindir.” [Cicero (Çiçero)] sözünü açıklayan bir deneme yazınız.

KENDİNİ BİL

İnsan toplum içinde yaşar. Toplumda yaşamak ona sorumluluklar yükler. İnsanca davranmayan, sorumlulukllarını bilmeyen kişilere uyarmak için kendini bil, kendine gel denir. Bu söz genellikle uyarı maksatlı olarak düşünülür. Aslında kendini tanı, değerini bil de demektir.

İnsan sahip olduğu özellikler ile diğer canlılardan ayrılır. Konuşma, akıl sahibi olmak, hayal kurmak, alet kullanabilmesi, plan yapabilmesi vb. İnsanların her biri ise çok farklı kişisel özzelliklere sahiptir.

“Kendini Bil” diyerek insan olarak eşsiz olduğumuzun farkında olmamız ve buna uygun davranmamız hatırlatılmıştır. Kendini bilen kişi insanca yaşar, sahip olduğu özelliklerin hakkını verir. Derecesini alçaltmaz. Kendini bilen kişi başkalarını da daha kolay tanır. Topluma faydallı olur.

İnsanlığının değerini düşürecek söz ve davranışlardan uzak durur. Toplumsal kanunlar, dini kanunlar ve yasalar bizim kendi değerimizi sağlamamız ve bulmamız için yol gösterirler.

İnsan değerlidir. Değerimizi düşürecek davranışlardan uzak duralım. İnsan olalım.

İLAVE BİLGİ

3 Ocak MÖ 106 yılında Arpinum’da doğmuştur. Hiç kuşkusuz Cicero’yu bu kadar büyük ve ünlü kılan özelliği onun inanılmaz hatipliği idi. Toplam 88 konuşması kayda geçirilmiş, bunlardan sadece 58’i bugüne ulaşabilmiştir. ( 1 )

8.sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 14 cevapları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir