9. Sınıf Edebiyat Kitabı Sayfa 46-47-48-49-50 Cevapları

9. Sınıf Edebiyat Kitabı Sayfa 46-47-48-49-50 Cevapları – Canım Kitap Metni cevapları. Sayfa  46-47-48-49-50 Cevapları. Canım kitap metni etkinlikleri cevapları. 9. sınıf Edebiyat ders kitabı.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 46-47-48-49-50 Cevapları MEB

Diğer Sayfaların Cevaplarını Gör Link >>>> 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları MEB 2024-2025

Canım Kitap Metni Cevapları

SAYFA 46 CEVAPLARI

Ders İçi Çalışma Cevapları
a) Aşağıdaki düzyazı türlerine ait bazı özellikler verilmiştir. Bu özelliklerden Picasso’nun Hatları adlı denemede bulunanları işaretleyiniz.

(+) Duygu ve düşünceler kesin sonuçlara varmaksızın aktarılır.
(-) Metinde nesnel ifadeler ağırlıktadır.
(+) Duygu ve düşünceler, iddiasız bir şekilde açıklanır, insanı yakından ilgilendiren bir konu işlenir.
(+) Gözlem ve deneyimlerden yararlanılır.
(+) Anlatılanları kanıtlama zorunluluğu yoktur.
(+) Bireysel keşiflerle okurda birtakım etkiler ve izler bırakmak amaçlanır.
(+) Anlatımda içten ve samimi bir anlatım yeğlenir.
(-) Bilgi vermek amacıyla yazılır.
(-) Anlatımında bilimsel terimler kullanılır.

b) ) İşaretlediğiniz bilgilerden hareketle deneme türünün özellikleri hakkında çıkarımlarda bulununuz.
Çıkarımlarınızın arkadaşlarınızla ortak noktalarını aşağıya yazınız.

CEVAP:  Deneme, yazarın bireysel görüşlerini yansıtır. Nesnel değildir, yazar, kendi deneyimlerini ve düşüncelerini paylaşır. Kanıtlamak zorunda değildir. Denemeler genellikle belirli bir kurgu ya da yapıdan bağımsızdır. Düşünceler akıcı bir şekilde sunulur ve yazar, konuyu dilediği gibi işleyebilir. Deneme yazımında kullanılan dil genellikle sade ve anlaşılırdır. Yazar, okuyucuyla bir iletişim kurma amacı taşır.  Genellikle kısa metinlerdir ve sınırlı bir konu üzerinde yoğunlaşırlar. Yazar, çoğunlukla “ben” diliyle yazmayı tercih eder, bu da metne kişisellik katar.

SAYFA 48 CEVAPLARI

Ders İçi Çalışma Cevapları

1. “Issız bir adada yapayalnız yaşamak zorunda kalsanız hangi romanları yanınıza alıp götürürsünüz?” sorusuna siz nasıl bir yanıt verirdiniz? Gerekçeleriyle yazınız.

Bu kitaplardan istediğinizi örnek olarak yazabilirsiniz.

CEVAP:

  • “Yüzüklerin Efendisi” – J.R.R. Tolkien,
  • “Küçük Prens” – Antoine de Saint-Exupéry, 
  • “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” – Grigory Petrov.
  • “İnce Mehmet” – Yaşar Kemal .
  • Kur’an-ı Kerim Meali.

Gerekçeler;
“Yüzüklerin Efendisi”: Fantastik bir dünya ve epik bir macera anlatır bu eser. Macera dolu ilginç bir dünya ve karakterleri ile gecelerime heyecan katar. 
“Küçük Prens” – Antoine de Saint-Exupéry :
Hayata dair önemli dersler anlatıyor.

“Beyaz Zambaklar Ülkesinde” – Grigory Petrov. :Bu roman, bir ulusun yeniden eğitimle nasıl ilerlediğini anlatıyor. 
“İnce Mehmet” – Yaşar Kemal.:
Anadolu’nun doğası, insanları ve mücadeleleri üzerine etkileyici bir roman. Mehmet’in adalet mücadelesi bana örnek olur.

Kur’an-ı Kerim Meali: İman, ahlak, ibadet, adalet ve merhamet gibi birçok yönden bana rehberlik eder. Hayatıma anlam katar.

SAYFA 49 CEVAPLARI

Ders İçi Çalışma Cevapları

2. “Bana öyle geliyor ki, ıssız bir adada yaşamak zorunda kalan bir insana:
— Yanınıza neler alıp götürürsünüz?
Deseler, o insan erkekse, başta traş makinesi olmak üzere gece giyeceklerini; kadın ise dudak boyası ile tuvaletlerini almayı herhalde düşünmez; yaşamak için gerekli bir iki şeyden sonra, gerisini gene kitaplara ayırırdı.” ifadelerinden hareketle toplum ve kitap ilişkisi hakkındaki görüşlerinizi yazınız. 

CEVAP: İnsan sosyal bir varlıktır.  ve insan sadece bedensel ihtiyaçları olan bir canlı değildir. Kitaplar, sadece bilgi sağlamaz. Ayrıca, insanı insan yapan değerleri, duyguları ve kültürel kimliği besler. Adada yalnız olduğumuzda yalnızlığımızı kitaplarla giderebiliriz. Yani bize arkadaşlık eder. Bu nedenle, zor zamanlarda bile kitaplar öncelikli bir ihtiyacımızdır.  Kitaplar en iyi arkadaştır. Bizim toplum içindeki ruhsal ikizlerimizdir.

3. “Yaratışı, alışveriş haline getiren yazarlarla işim yok. İçinden pazarlıklı edebiyat eserlerini daima kitaplığımdan uzak tuttum. Hele insana şu dünyayı zehreden romanlara her zaman şüphe ile bakmışımdır. Hayatın acıları yetmiyormuş gibi, onu karartılmış yönleriyle bir de, nefes darlığı veren romanlarda
yaşamak çekilir şey midir?
— Ama bunlar hayatta var!
— İyi ya, hayatta varsa ne diye romana girsin?
— Peki, edebiyat görevsiz mi kalsın?
Ne denir böylesine? Hayatı güzelleştiren, insanı hayata bağlayan, öz duygularla zenginleştiren edebiyatın bundan daha üstün görevi olur mu ki, ona başka görevler arayalım?”
Yazarın yukarıdaki düşüncelerine katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız

CEVAP: Acı ve karamsarlık romanları hakkındaki gereksiz demesine katılmıyorum. Edebiyat hayatı ve insanı yansıtır. İnsanlar çeşit çeşittir. Bu tür romanları seven insanlar da vardır. Ayrıca bu romanlar sayesinde insan kötü olanı da tecrübe eder ve ruhi ve kalbi hayatını zenginleştirir. Evet roman insana yaşama sevgisi vermelidir, ama hayatın zorluklarına da ayna tutmalıdır. Örneğin Sefiller romanı karamsar bir romandır ama aynı zamanda umudu da içinde barındırır.

4. Okuduğunuz metinde geçen “Kitap, bizi avuttuğu gibi yükseltir de. Kısa hayatında insanın edindiği tecrübeler ne kadar azdır! Oysa ki, şiirler ve romanlar, yaratıcılarının türlü iç tecrübeleriyle kaynaşır. Onlarla zenginleşir, onlarla eksiklerimizi gideririz. Bir şeyler öğrenmek için roman veya şiir okunduğunu sanmıyorum. Sanatçı bir şeyler öğretmek, bazı doğruları göstermek amacı ile yazmamıştır ki, okuyucu öğrenmek için okusun! Fikir eseri ile sanat eserinin ayrıldığı nokta işte burada!” ifadelerinden hareketle sanat metinlerinin özellikleri hakkındaki çıkarımlarınızı yazınız.

CEVAP: Sanat metinleri, yazarın duygularını yansıtarak okuyucuda etki bırakır. Bu eserler duygusal bir bağ ile okuyucunun ruhuna hitap eder. Sanat metinleri, bireyin duygusal ve estetik bir yolculuğa çıkmasını sağlar. Bu nedenle, sanat metinleri daha çok bir deneyim zenginliği sunar. Her okuyucu, kendi yaşam deneyimlerine ve duygusal durumuna göre eserden farklı anlamlar çıkarabilir. Güzel bir dil ve imgeler okuyucuya haz verir. Bu okuyucunun zihinsel ve duygusal dünyasını zenginleştirir. Okuyucu, sanat aracılığıyla insanların ortak duygularını ve deneyimlerini anlamaya çalışır.

5. Okuduğunuz metnin yardımcı fikirlerini örnekteki gibi yazınız.

CEVAP:

  • Edebiyat insan hayatında vazgeçilmez bir yere sahiptir.
  • Kitaplar insanın yalnızlığını gideren bir dosttur.
  • Kitaplar, insanın düşünce dünyasını genişletir, eksikliklerini giderir.
  • Edebiyatın görevi hayatı güzelleştirmek, insanı hayata bağlamaktır ve duyguları geliştirmektir.
  • Sanat, öğretmek amacı gütmez, insanı duygusal olarak geliştirmek için vardır.

SAYFA 50 CEVAPLARI

6. Yazarın yardımcı fikirleri aktarırken kullandığı düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz. Bu düşünceyi geliştirme yollarından birini kullanarak bir paragraf yazınız.

CEVAP:

Yazar, örnekleme, karşılaştırma, tanık gösterme yollarını kullanmıştır. 

ÖRNEKLEME: Bir fikri somutlaştırmak için salt bir anlatıma yer vermekten ziyade örneklerle süsleyerek akılda kalıcılığı artırma yöntemidir.

PARAGRAF:

Kitaplar, insanın düşünce dünyasını zenginleştirir. Başka bir bakış açısı sağlar. Örneğin, bir roman okuduğumuzda, ana karakterin yaşadığı içsel çatışmaları ve sorunları gözlemleyerek kendi hayatımıza dair dersler çıkarabiliriz. Kitaplar, sadece bilgi sunmakla kalmaz; duygusal deneyimler yaşatarak, empati yeteneğimizi geliştirir ve farklı bakış açıları kazandırır. Bu nedenle, her kitap, okuyucunun düşünce yapısını şekillendiren bir kapı aralar.

7. Okuduğunuz Canım Kitap adlı denemenin konusunu, ana fikrini ve yazılış amacını yazınız.

CEVAP:

Metnin Konusu: Kitapların hayatımızdaki yeri ve önemi.
Metnin Ana Fikri: Kitaplar, insanın hayatına değer katar. İnsanın hayatı zenginleştirir.

Yazılış Amacı: Kitapların, insan hayatındaki vazgeçilmez yerini açıklamak ve okuyucuya bunu kanıtlamak.

8. Okuduğunuz Canım Kitap adlı metinde deneme türünün hangi özelliklerini görmektesiniz? Yazınız.

CEVAP:

  • Yazar kendi kişisel görüşler ve düşüncelerini anlatmıştır. 
  • Deneme yaşam, insan ve insanlar ilgili konulara değinir.
  • Deneme yazarı, gözlemlerinden ve deneyimlerinden yararlanır.
  • Günlük bir dil dil kullanılmış ve sohbet havasında yazılmıştır.

Çıkış Kartı Cevapları
Üç Yaz

Picasso’nun Hatları adlı denemeden hareketle deneme türü hakkında öğrendiğiniz veya önemli bulduğunuz üç bilgiyi yazınız.

CEVAP:

Deneme, yazarın kişisel görüş ve düşüncelerini  ifade eder.
Picasso’nun Hatları denemesinde, geleneği bir malzeme olarak kullanmamalı, geleneğin ruhuna ulaşılmalıdır.
Denemelerde, yazar samimi bir dil kullanır.

İKİ SORU: Picasso’nun Hatları adlı denemeden hareketle deneme türü hakkında merak ettiğiniz veya daha fazla bilgi almak istediğiniz konuyla ilgili iki soru yazınız.

CEVAP:

Deneme deYazar yazacağı konuyu nasıl belirler? 
Picasso gibi başka sanatlardan ilham alarak sanatına yeni boyut katan Türk sanatçılar var mıdır?
Geleneksel sanatı hakkıyla modern sanatında gerçek anlamda kullanan sanatçılarımız var mıdır?

Bir Paylaş
Picasso’nun Hatları adlı denemeden hareketle deneme türü hakkındaki bir görüşünüzü paylaşınız.

  • Yazar kendi kişisel görüşler ve düşüncelerini anlatmıştır. 
  • Deneme yazarı, gözlemlerinden ve deneyimlerinden yararlanır.
  • Deneme bir konu hakkından okuyucuyu ikna etmeye, değişik bir bakış açısı ile bakmasını sağlar. Okuyucunun fark etmediği konuları fark etmesini sağlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir