Prut Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin, Rusya’nın barış teklifini kabul etmesinin sebepleri nelerdir?

Prut Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin, Rusya’nın barış teklifini kabul etmesinin sebepleri nelerdir? sorusunun cevabını kısaca yazdık. Prut Savaşı 1711 yılında Rusya ve Osmanlı Devleti arasında yapılmıştır.

SEBEPLERİ NELERDİR?

Yeniçerilerin isteksiz davranışları ve Baltacı Mehmet Paşa’nın yeniçerilere güvenememesi,

Kuşatma sırasında yeni bir kutsal ittifakın oluşturulabileceğini düşünen ve Osmanlı ordusunun çok yıpranacağı endişesini taşıyan Baltacı Mehmet Paşa barış teklifini kabul etti.

KISACA; Yeniçerilere güvenilmemesi, Osmanlı Devleti’ne karşı yeni ittifakların olabileceği endişesi ve ordunun çok yıpranacağı endişesi barış teklifinin kabul edilmesinin sebeplerindendir.

İLAVE BİLGİ NOTU

1711 yılında imzalanan Prut Antlaşması’na göre Ruslar işgal ettikleri topraklardan geri çekilecek, İstanbul Antlaşması sonrası
yaptığı kale ve istihkâmları yıkacaktı.

Rusya, Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmayacak ve Rus tüccarlar Osmanlı ülkesinde serbestçe ticaret yapabilecekti. İsveç Kralı XII. Şarl ise ülkesine dönecekti. Bu antlaşmayla Osmanlılar, İstanbul Antlaşması’yla kaybettiği yerleri geri aldı.

Rusya’ya karşı Prut Antlaşması ile elde edilen üstünlük, Osmanlılarda Karlofça Antlaşması ile kaybedilen yerlerin geri alınabileceği inancını güçlendirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir