Anıdan Yararlanarak Atatürk’ün Eğitime Verdiği Öneme İlişkin Neler Söyleyebilirsiniz?

Anıdan Yararlanarak Atatürk’ün Eğitime Verdiği Öneme İlişkin Neler Söyleyebilirsiniz?

Anıdan Yararlanarak Atatürk’ün Eğitime Verdiği Öneme İlişkin Neler Söyleyebilirsiniz?  6.sınıf Sosyal Bilgiler dersi kitabın ödev sorusunun cevabını okuyabilirsiniz.

Anıdan Yararlanarak Atatürk’ün Eğitime Verdiği Öneme İlişkin Neler Söyleyebilirsiniz? 

“Anıdan Yararlanarak Atatürk’ün Eğitime Verdiği Öneme İlişkin Neler Söyleyebilirsiniz?” sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık.

  1. Anıdan yararlanarak, bir insana verilecek en iyi şeyin makam değil eğitim olduğunu anlatmış. Atatürk cehaletin yenilmesi ve Türk Milleti’nin çağdaş ülke seviyesine yükseltilmesi için insanın eğitilmesine önem vermiştir. Bizzat kendisi tahtanın başına geçerek öğretmenlik yapmıştır.

Atatürk anıda Mustafa’ya önce seni çiftliğe kahya yapacağım demiştir. Çünkü kahya olmak o zaman için önemli bir mevkidir. Ama daha sonra seni okula göndereceğim diyerek asıl amacını söylemiştir.

Bu anıdan Atatürk’ün eğitime verdiği önemi anlıyoruz.

Ek Bilgi

Eğitim insana nitelik kazandırır. Kişi eğitim sayesinde topluma faydalı, faal ve verimli bir kişi olur.

Eğitim sayesinde toplum kalkınır. Ülkemiz gelişir.

Atatürk eğitimin bilimsel verilere dayanması gerektiğini vurgulamıştır. .Bunu şu sözü ile anlatmıştır;

“Ben manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş, kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim açmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında belki gayelere tamamen eremediğimizi; fakat asla ödün vermediğimizi akıl ve bilimi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Zaman süratle ilerliyor. Milletlerin, toplumların kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada asla değişmeyecek hükümler getirdiğimi iddia etmek aklın ve bilimin gelişimini inkar etmek olur. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra benimsemek isteyenler; bu temel eksen üzerinde akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar.” ( 1 )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir