At adımına göre değil adamına göre yürür atasözü ile ilgili kısa hikaye

At adımına göre değil adamına göre yürür atasözü ile ilgili kısa hikaye yazınız. Atı atın binicisi yönlendirir. Binici iyi ise atın koşması ve durması da iyi olur. At sürmesini bilmeyen bir kişi atı iyi yönetemez. Bu atasözü ile ilgili kısa (eödev) bir hikaye yazdık.

At adımına göre değil adamına göre yürür atasözü ile ilgili kısa hikaye

ATASÖZÜNÜN ANLAMI

Atın yürümesi, koşması, durması binicisinin yönlendirmesi ile olur.
Aynı şekilde bir işin yürümesi, olması işin başındaki kişinin bilgisine, çabasına ve davranışlarına göre değişir.

HİKAYE

Mahallemizde bir ekmek  fırın vardı. Bu fırında Mehmet usta çalışırdı. Ekmekleri o kadar güzeldi ki kokusu öbür mahalleden duyulurdu.

Uzak yerlerden onun ekmeğini almaya gelirlerdi. Mehmet usta sabah erkenden fırını açar, hamurunu yoğurur, fırında ekmekleri çıtırı çıtır kızartırdı. Bir alan iki alır, iki ekmek alan üç tane alırdı. Ekmek sırası beklemek bize koymazdı.

Bir sabah fırına gittiğimde fırında başka bir kişi vardı.

Fırının sahibi bir gün Mehmet ustaya maaşını vermemiş. “Ben senden ucuza çalışacak daha iyi bir usta bulurum” diyerek, Mehmet ustayı kovmuş. O gün ekmek alıp çıktım. Bütün müşteriler çok şaşırmıştı.

Ertesi gün fırına gittiğimde fırın kapallıydı. Bekledim ama gelen olmadı. Başka bir gün gittiğimde fırın açıktı ama aldığım ekmeğin içi hamurdu.

Başka bir gün herkes ekmek çıksın diye bekliyordu. Ekmek çıktı ama ekmekler yanmıştı ve eve gelince anladık ki ekmekler şeker gibi tatlıydı. Usta yanlışlıkla ekmeğe tuz yerine şeker atmıştı.

Ertesi gün ekmek almaya başka bir fırına gittim. Bizim fırından hoş kokular çıkmıyordu artık. Başka mahalleden gelenler de yoktu.

Yeni usta fırını birbirine katmıştı. Fırın fırın olmaktan çıkmış, tatsız tuzsuz, kokusuz, kızarmamış ekmeklerin fırını olmuştu. Fırın bir çok müşterisini kaybetmişti.

Kısa süre sonra fırının sahibi durumu anladı.

Bir sabah uyandığımda burnuma mis gibi ekmek kokuları geldi. Anladım ki Mehmet usta fırına dönmüştü.

Eeee ne demişler; At adımına göre değil adamına göre yürür…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir