Eskiciyle Para Babası Metni Cevapları -5.Sınıf Türkçe Kitabı

Eskiciyle Para Babası Metni Cevapları -5.Sınıf Türkçe Kitabı

Eskiciyle Para Babası Metni Cevapları -5.Sınıf Türkçe Kitabı

Hazırlık
1. Yaşam şekli sizden farklı olan insanlar hakkında neler düşünüyorsunuz?
Cevap: Herkesin yaşamına saygı duyarım.

2. Yandaki görselde verilmek istenen mesaj ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Altınlar ve para peşinde koşarken hayatımızı boşuna harcamayalım.

1. Etkinlik
Aşağıdaki kelimeleri ilgili oldukları görsellerin altına yazınız. Görsellerden ve metinden hareketle kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlüğünüze yazmayı unutmayınız.

CEVAP:

1.RESİM-KİRİŞ
2.RESİM-HESAP MAKİNASI
3.RESİM-ALTIN
4.RESİM-ESKİCİ
5.RESİM-BODRUM
6.RESİM-KÖŞK

KELİMELER-TAHMİNLERİM

ALTIN-Değerli bir maden
BODRUM-Ev altındaki depo
ESKİCİ-Eski eşyaları toplayıp satan kişi
HESAP-Matematik işlemi
KİRİŞ-Binaların ana kolonları
KÖŞK-Büyük ev.

2.Etkinlik
Yazılışları ve okunuşları birbirinden farklı aynı anlamı taşıyan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Altı çizili kelimelerin yerine eş anlamlılarını koyarak cümleleri yeniden yazınız. Cümlelerin anlamlarında değişiklik meydana gelip gelmediğini açıklayınız.
Cevap:

KUŞKUYLA-ŞÜPHEYLE
Evine gelenlere kuşkuyla bakar olmuş. —Evine gelenlere şüpheyle bakar olmuş

YILIN-SENENİN
Yılın sonunu getireyim, yeter. — Senenin sonunu getireyim yeter.

YOKSUL-FAKİR
Bir zamanlar yoksul bir eskici varmış, eski ayakkabıları onarırmış.— Biz zamanlar fakir bir eskici, eski ayakkabıları onarmış.

3.Etkinlik
Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız
Cevap:

Metnin konusu: Mutlu bir eskicinin para babasından para alması ve huzursuz bir hayat yaşaması.
Metnin ana fikri: Sadece parayla mutluluk olmaz.

4.Etkinlik
Metne iki farklı başlık belirleyiniz
Cevap: Paranın yükü – Para ve Saadet

5. Etkinlik
Metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Eskici geçimini nasıl sağlarmış?
Cevap: Eski ayakkabıları onararak geçimini sağlarmış.

Eskici beğenildiğini görünce nasıl davranırmış?
Cevap: Beğenildiğini görünce büsbütün coşar, mutlu mu mutlu, gırtlağının tüm gücüyle şarkılar söylermiş.

Para babası, eskiciye neden yüz altın vermiş?
Cevap: Onun uyumasını ve hayatta mutlu olmasını kıskanmış.

Eskicinin parayı aldıktan sonra uyuyamamasının sebepleri nelerdir?
Cevap: Hırsızların altınları çalacaklarından korkmuş ve uyuyamamış.

Sizce mutlu olmak mı yoksa çok zengin olmak mı hayatta daha önemlidir? Neden?
Cevap: Mutlu olmak daha önemlidir. Çünkü mutluluk para ile alınmaz, ama mutlu kişi para kazanabilir.

6.Etkinlik
Kelimeler cümleleri, cümleler paragrafları, paragraflar da metinleri oluşturur. Paragrafta bir duygunun, durumun, olayın, isteğin veya düşüncenin bir yönü ele alınır. Paragraf bir cümleden oluşabileceği gibi birden çok cümleden de oluşabilir. Önemli olan cümlelerin birbiriyle bağlantısının doğru şekilde kurulmasıdır. Aşağıdaki konulardan biri hakkında bir paragraf yazınız.

Cevap: Cesaret, Çalışkanlık, Mutluluk, Huzur. Kelimeleri ile yazılmış örnek paragrafları linkten okuyabilirsiniz.

PARAGRAF ÖRNEKLERİ

7.Etkinlik
b. Aşağıdaki paragrafta yay ayraçların ( ) içine virgül, soru işareti, nokta ve tırnak işaretinden uygun olanı koyunuz.
Cevap:

İdil uzunca bir süre yanından geçen arabalara baktı (.) Hiçbir araba durmuyor (,) vızır vızır geçip duruyordu (.) Saatine baktı, bir hayli geç olmuştu (.) Çoktan gelmesi gerekiyordu oysa (.) Acaba bir şey mi olmuştu (?) Aramamıştı da (.) Telefonunu çıkardı cebinden (.) Parmakları telaşla (,) titreyerek dokundu ekrana (.) Çaldı ama açmadı annesi (.) Babasının söylediklerini düşündü (“) Annen mutlaka gelecek (,) boşuna telaşlanma (.) (“) İdil (,) annesinden ayrı kaldığı bu üç ay boyunca onu çok özlediğini düşündü (.) Çok değil birkaç dakika sonra önünde duran beyaz (,) iki kapılı (,) küçük bir arabanın sesiyle kafasını kaldırdı (.) Annesi gülümseyerek ona bakıyordu (.)

8.Etkinlik
b. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. Ardından aşağıda verilen görseli inceleyerek görselin yanındaki bilgileri okuyunuz. Ülkemizin kucak açtığı Suriye vatandaşlarını düşününüz. Hayatta kalma mücadelesi veren bu insanların mutlu olabilmesi için neler yapılabilir? Öğretmeninizin kontrolünde arkadaşlarınızla konuşunuz.

Cevap: Onlara sevgi ile yaklaşmalı, yabancılık çekmemeleri için çalışmalıyız.

Sonraki Derse Hazırlık
Aile büyüklerinize sizi veya kardeşleriniz varsa onları yetiştirmek için nelere dikkat ettiklerini sorunuz. Aldığınız cevabı yazarak sınıfa getiriniz.
Cevap: Sabırlı davranıp kişilik özelliklerimize saygı duyup, çocuk olduklarını unutmadan güzel ahlaklı bir insan yetiştirmeye dikkat etmişler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir