8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 139 Cevaplar

Bu yazıda “8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 139 Cevaplar” konusunu yazdık. MEB yayınları 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabı sayfa 139 5. Ünite Hazırlık Çalışma sorularının cevaplarını kısaca yazdık.

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 139 Cevaplar

SAYFA 139 CEVAPLAR

ÜNİTE KAVRAMLARI

çoğulculuk : toplumsal yaşamda her türlü düşüncenin, eğilimin, gerçekliğin var olmasını, eşitliği ve özgürlüğü savunan görüş.

demokrasi : siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın ya da düzenli aralıklarla halkın özgürce seçtiği temsilcilerin elinde bulunduğu, toplumsal ve ekonomik durumu ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit sayıldığı yönetim biçimi.

fırka : (siyasal) parti.

sivil toplum :  Sivil toplum, bir devletin otoritesi altında varlık gösterip kanunla yaşayan, devletten bağımsız, gönüllülük esasına dayanan örgütlü bir topluluktur.

üniter yapı : Merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin sadece merkezi yönetimin devretmeyi uygun gördüğü yetkileri kullanabildiği, tek bir birim olarak yönetilen devlet. Dünya devletlerinin büyük çoğunluğu üniter devlettir.

iktidar partisi: Halk tarafından seçilen ve yönetme gücünü elinde bulunduran parti.

liberal ekonomik model : ekonominin bireyci hatlarla örgütlenmesini ve ekonomik kararların bireyler tarafından alınmasını ifade eder. Kavram, farklı ekonomi politikalarından oluşmakla birlikte her zaman piyasa ekonomisine ve üretim araçlarında özel mülkiyete destek içerir.

muhalefet partisi : Siyasette yönetme gücünü elinde bulundurmayan kişiler ve gruplardır.

Hazırlık Çalışmaları

Soruların cevaplarını aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz.

1. Demokrasi ile cumhuriyet yönetimi arasında nasıl bir ilişki vardır?

2. Çoğulculuk ilkesi ile çok partili siyasi hayat arasında nasıl bir ilişki vardır?

3. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan siyasi partiler ve bu partilerin kurucuları hakkında neler biliyorsunuz?

4. Atatürk “Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” sözünü hangi olay üzerine söylemiştir?

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Cevapları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir