Tevekkül ve tefekkür ile ilgili kompozisyon örneği 

Tevekkül ve tefekkür ile ilgili kompozisyon örneği yazar mısınız? Tevekkül nedir? Tefekkür nedir? konularını içeren, konulu kısa bir kompozisyon örneği yazdık.

Tevekkül ve tefekkür ile ilgili kompozisyon örneği 

Tevekkül ve Tefekkür: Hayatta Denge ve Huzurun Anahtarı

Tevekkül ve tefekkür hayatı daha anlamlı ve huzurlu yaşamanın yolunu gösteren iki kelimedir. Tevekkül, teslim olma ve güven duyma anlamına gelir. Tefekkür ise derinlemesine düşünme anlamına gelir. Bu iki kavram, hayatımıza anlam katar, stresi azaltır ve bize daha pozitif bir bakış açısı kazandırır.

Tevekkül, bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak; elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra Allah’a güvenmek, sonucu Allah’tan beklemektir. Tevekkül, hayatta karşımıza çıkan zorluklar ve belirsizlikler karşısında rahatlamamızı sağlar. Bir şeyleri kontrol etmeye çalışmak yerine, olayların akışına güvenmek anlamına gelir. Elbette ki çaba göstermeliyiz, ama sonucun ne olacağını tamamen kontrol edemeyiz. Sonucun hayırlısını Allah’tan dilemeliyiz. Bu, bize iç huzur verir çünkü endişe ve kaygıdan kurtuluruz. Örneğin, sınava çalışırız, sonrasında iyi not almayı Allah’tan bekleriz. Tarlayı kazar, tohum eker, sularız ve ürünün olmasını Allah’tan bekleriz. Biz üzerimize düşen işleri yaparız, işin olmasını ise Allah’ın takdiridir. Evleri sağlam yapmak, depremde yıkılıp yıkılmamasını Allah’a bırakmak bir tevekkül örneğidir.  İmam-ı Gazali “Ulaşamadığına tevekkül, ulaştığına razı, kaybettiğine sabır gösteren kişi takva ehlindendir.” diyerek tevekkülün önemini anlatmıştır.

Tefekkür, günahlarını, evreni, varlıkları, doğayı, yaratıkları, kendini ve Allah’ı düşünmek; Allah’ın yarattığı varlıklardan, evrendeki düzenden ders çıkarmak, Allah’ın gücü ve kudretini düşünmektir. Gökyüzündeki muhteşem düzen, vücudumuzun mükemmel bir şekilde çalışması, kimya ve fizik kuralları, düşünebilmemiz vb. olayları düşünmek ve Allah’ı anlamaya çalışmak tefekkürdür. Tefekkür hayatımızdaki güzellikleri, anlamlı anları ve öğrenilen dersleri düşünerek manevi büyümemizi sağlar.  Hayatımızın telaşesi içinde etrafımızdaki Allah’ın güzelliklerini gözden kaçırabiliriz. Tefekkür, bize hayatın anlamını ve sorumluluklarımızı hatırlamaya teşvik eder. Bir hadis-i şerifte “Bir saat tefekkür, bir sene ibadetten hayırlıdır.” diyerek tefekürün önemi anlatılmıştır.

Tevekkül ve tefekkür, hayatın iniş çıkışlarında bize denge ve huzur sunar. Tevekkül ve tefekkür sayesinde, daha sakin, daha bilinçli ve daha mutlu bir yaşam sürebiliriz. Her gün birkaç dakikanızı tefekkür yaparak, doğanın güzelliklerini izleyebiliriz. Ayrıca, zor zamanlarda tevekkül etmek ve sonucun hayırlı olmasını Allah’tan dilemek iç huzuru artırır.

Tevekkül ve tefekkür, basit gibi görünen ancak hayatımıza büyük bir değer katan kavramlardır. İç huzur, stresten kurtulma ve daha anlamlı bir yaşam arayışında olan herkes, bu iki kavramı hayatlarına dahil etmelidir. Allah’ın varlığını, gücünü ve kudretini düşünmek, daha mutlu ve dengeli bir yaşamın anahtarlarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir