“Ağzını tutamayan hiç birşeyini tutamaz” deyimi ile ilgili kompozisyon

“Ağzını tutamayan hiç birşeyini tutamaz” deyimi ile ilgili kompozisyon. deyimi ile ilgili bilgilendirici bir metin, kısa bir kompozisyon yazdık. Ağzını tutamayan hiçbir yerini tutamaz deyimi kompozisyon.

“Ağzını tutamayan hiç birşeyini tutamaz” deyimi ile ilgili kompozisyon

KOMPOZİSYON

İnsan en çok konuşarak iletişim kurar. Gün içinde binlerce kelime ağzımızdan çıkar. İhtiyaçlarımızı, haklarımızı, arzularımızı, düşüncelerimizi konuşarak anlatırız. Konuşma en faydalı iletşim yöntemi olsa da bazen de zararlara yol açar.

“Ağzını tutamamak” diye bir deyim vardır. Bu deyimin anlamı “boşboğazlık etmek, sonunu düşünmeden düşündükleri ya da bildiklerini söylemektir.” Yani insanın ağzından çıkan kelimeler kendisine fayda sağladığı gibi bazende olumsuz etkiler yapabilir. İnsan ağzı ile konuşur, ama aklı ile konuştuklarını tartmalıdır. Aklı ile ağzı arasında iletişimi olmayan kişi hep zarardadır. Bu deyimin devamında ise “Ağzını tutamayan hiç birşeyini tutamaz” denir. Çünkü ağzımız kontrolü en kolay organımızdır. Kapatırsın konuşmazsın, açarsın istediğin şeyi söyleyebilirsin. Fakat ağzını kontrol edemeyen kişi verdiği sözü, sadakatini, ettiği yeminleri hiç tutamaz. Çünkü bunlar kontrolü daha zor şeylerdir. En iyi yeteneğini kontrol altına alamayan düşünmeden konuşan, boşboğazlık eden, çok konuşan, abartılı, haddini aşarak konuşan kişiler hayatta başarılı olamaz. İnsan olarak yapması gerekenlerin hiç birini yapamaz. Mevlana Celaleddin Rumi ne güzel söylemiş; “Bir lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye” Bu söz konuşulan ile ve adam olma yani insanlık erdemlerini taşıma arasındaki ilişkiyi bize gösteriyor. Lafını bilmeyen kişi insan olma erdemlerinin hiçbirini yerine getiremez. Etrafındaki kişileri kırar, ağzının esiri başkalarının komedisi olur.

Ağzımızı tutalım. Bu bizim aklımızla hareket ettiğimizi gösterir. Ağzını tutamayan ise her şeyini biyolojik, ruhsal ve karaktersel olarak hiç bir şeyi yerine getiremez, yani tutamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir