Balık baştan kokar atasözü ile ilgili kompozisyon

Balık baştan kokar atasözü ile ilgili kompozisyon. Atasözü veya deyimler bizlere öğütler verir, anlatımı etkili yaparlar. Balık baştan kokar sözü ile ilgili kısa bilgilendirici bir metin yazı yazdık. Bu atasözünün anlamı nedir? bir işte aksaklığın başta olanlardan kaynaklandığını anlatan bir söz

Balık baştan kokar atasözü ile ilgili kompozisyon

KOMPOZİSYON

Her topluluğu yöneten bir lideri veya sorumlu bir kişisi vardır. Bu kişi bazen sınıf başkanı, bazen takımın kaptanı, bazen en yaşlı kişi, bazen kral, bazen ülke başkanıdır. Bu kişiler toplumu yönetir, yönlendirir yapmak istedikleri işe yön verir.

Liderin çok büyük sorumlulukları vardır. Liderin bilgisi, yöneticiliği, kurallara uyması, gerekli adımları atması işin başarılmasında büyük rol oynar. Lider veya yöneticinin tutumu diğer insanların davranışlarını etkiler. Lider kurallara uyan ve denetleyen kişi ise insanlar da davranışlarına dikkat eder işlerine önem verirler. Lider işe önem vermeyen kimin ne yaptığını kontrol etmeyen bir kişi ise ona bağlı çalışanlar da işlerine dikkat etmez.

İnsanlar,  yönetenleri örnek alırlar. Bir toplumda baştakilerin tutumu bozuk ise, onları kendilerine örnek alan milletin tutumu da bozuk olur. Bu durumda toplumda her şey bozulur.

Atalarımız “Balık baştan kokar.” diyerek bir işin başındaki kişiler bozuksa işinde bozuk olacağını iyi bir sonuç vermeyeceğini bizlere anlatmıştır. İyi bir yönetici işin gereklerini yapar ve iş başarı ile sonuçlanır. Bernard Shaw “Toplumsal gelişmenin de, çürümenin de temelinde, yöneticilerin tavırları yatar.” diyerek atasözünün vurguladığı iyi ve kötü yöneticinin toplumu iyi ve kötü yönde etki edeceğini belirtmiştir. Bu yüzden baş olacak, yönetici olacak kişilerin yetenekli, işi becerebilecek kişilerden seçilmesi gerekir.

Nasıl bir arabayı şoför kullanır ve arabanın bütün parçaları şoförün istediği yere gider. Şoför hızlı ve dikkatsiz sürebilir, hız sınırlarını aşabilir, trafik kurallarına uymazsa bütün araba uymaz. Şoför arabanın bakımına önem vermezse araba arızalanır. Belki de araba kaza yapar ve araba bir daha kullanılmaz.  Çünkü şoför arabanın başıdır, yöneticisidir.

Bir toplumda, bir yöneticinin, liderin davranışları bozuksa, bilime sanata, yöneticiliğe, ahlaka, kanunlara uygun değilse ve bu kişi yöneticilik özelliklerine sahip değilse bu toplumda yöneticisine uyar ve her şey bozulur. Kısaca, baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur. Orkestra şefi kötü ise o orkestradan iyi bir müzik çıkmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir