Tepeden Bakmak deyimi ile ilgili kompozisyon

Tepeden Bakmak deyimi ile ilgili kompozisyon. Tepeden bakmak deyiminin anlamını anlatan kısa bir kompozisyon örneği yazdık. giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde örnekler içeren kısa bir kompozisyon örneği yazdık.

Tepeden Bakmak deyimi ile ilgili kompozisyon

Tepeden Bakmak: Kendini Üstün Görmek ve Sonuçları

İnsan ilişkilerinde karşılıklı saygı ve anlayış önemlidir.  İnsan ilişkilerini bozan bir davranış başkalarını  küçümsemek, kendini üstün görmektir. Bu durumu “tepeden bakmak” deyimi anlatır. Tepeden bakmak “kendini karşısındakinden üstün görmek,  başkalarına küçümseyerek bakmak” anlamına gelir. 

İnsanın kendini üstün görmesi bir eğitim eksikliği, tam olgun bir düşünceye sahip olmamaktır. Başkalarını küçümsemek zararlı bir davranıştır. İlişkileri bozar. Kendini üstün gören kişi başkalarına kötü davranır, emirler verir, empati yapmaz. Ama bu kişi sevilmez ve yalnız kalır.  Her insan eşsizdir. Her insanın üstün yetenekleri vardır. Önemli olan mütevazi olmak, saygılı olmak ve anlayışı davranmaktır. İnsan zenginliği, makamı, soyu, gururu ile değer kazanmaz. İnsan başkalarına değer verdikçe değer kazanır. Bütün insanlar eşittir, değerlidir. Bir kişiye tepeden bakmak insanı yüceltmez sadece sevilmeyen biri haline getirir.

Atalarımız, “Göz kör, bacak topal olsa da, kibirli olma!” demiştir. Bu atasözü, kişinin kendi kusurlarını görmemesi veya küçümsemesi halinde ne kadar değerli özelliklere sahip olursa olsun, kibirin asla kabul edilebilir bir tutum olmadığını anlatır. Bir iş yerinde bir yönetici yanında çalışanlara tepeden bakar onlara kötü davranabilir. Bu da işyerindeki atmosferi zehirler ve verimliliği düşürür. Bu durumda çalışanlar onu sevmez, işe gereken önemi göstermezler. Bir gün gelir o kişi onlardan daha aşağı bir mevkiye gelebilir. 

Kısacası, “tepeden bakmak” sadece bir kişinin kendini üstün görmesiyle sınırlı değildir, aynı zamanda ilişkileri ve iş ortamlarını da olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, karşılıklı saygı ve anlayışa dayalı bir iletişim tarzı benimsemek her zaman daha sağlıklı ve etkili bir seçenektir. Unutmayalım ki, gerçek insanlık, başkalarına değer verme ve onları güçlendirme yeteneğinde yatar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir