“Dilimizin Türkçeleştirilmesi” ifadesinden ne anlıyorsunuz?

Ramazan geldiğinde çevrenizde ne gibi değişiklikler gözlemlersiniz?

“Dilimizin Türkçeleştirilmesi” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Dil bir milleti oluşturan temel etkenlerden birisidir. Özümü korumak adına Tükçe kelimler kullanmalıyız. Dilimizin Türkçeleştirilmesi denmesinden anladığımız şudur;

“Dilimizin Türkçeleştirilmesi” ifadesinden ne anlıyorsunuz?

Dilimize girmiş yabancı kelimeler için Türkçe karşılıklarının türetilmesi ve bunların kullanımın yaygınlaştırılmasına dilimizin Türkçeleştirilmesi denir.

İLAVE BİLGİ

Dilimize bir çok yabancı kelime girmiştir. İngilizce, Arapça, Farsça vb. Bu kelimelerin kullanılması dilimize zarar vermektedir.

Yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarının üretilmesine Türkçeleştirilme denir.

Örneğin, “computer” ifadesi çok güzel bir şekilde “bilgisayar” kelimesi olarak üretilmiştir ve günümüzde kullanılmaktadır.

Dilimizi kaybetmemek için Türkçe karşılıklarını kullanmalıyız.

Atatürk yazdığı geometri kitabında bir çok matematiksel kelimenin Türkçe karşılıklarını üretmiştir. Örneğin; boyut, uzay, yüzey, çap, çember, açı, üçgen, dörtgen, artı, eksi, çarpı, bölü, eşit, toplam vb.

Atatürk’ün yazdığı Geometri kitabı hakkında bilgi;

Atatürk bu kitabı ölümünden birbuçuk yıl önce III. Türk Dil Kurultayından hemen sonra 1936-1937 yılı kış aylarında Dolmabahçe Sarayında kendi eliyle yazmıştır. Atatürk Arapça ve Farsça terimlerle dolu ders kitaplarının öğrenciler açısından öğrenimi geciktireceğini düşünmüştü.21

5.sınıf Türkçe ders kitabı cevapları sayfa 85 cevapları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir