Durmadan devam ettiğin sürece ne kadar yavaş gittiğinin bir önemi yoktur. Konulu Deneme, Kompozisyon

Durmadan devam ettiğin sürece ne kadar yavaş gittiğinin bir önemi yoktur. Konulu Deneme, Kompozisyon. sözünü açıklayan kısa bir deneme yazdık. Bu kompozisyonda sözün ana fikri olan azim hakkında da açıklamalarda bulunduk.

Durmadan devam ettiğin sürece ne kadar yavaş gittiğinin bir önemi yoktur. Konulu Deneme, Kompozisyon

İnsan bir şeyleri başarmak ister. Başarıya giden yol düz değildir. Bu başarı ise belli bir yolun, engellerin ve çabanın sonucunda elde edilir. Başarıyı getiren azim ve sürekliliktir.

Azimli olmak,  bir işteki engelleri yenme kararlılığıdır.  Azim insanı erken uyandırır, yorgunluğu ve uykusuzluğa önem verdirmez. Az da olsa hedef için bir şeyler yapma gücünü verir. Başarının önündeki en büyük engel hemen olmasını beklemektir. Ama bir çiçeğin büyümesi için her gün güneş ışığını alması, her gün topraktan suyu emmesi gerekir. Bir gün güneş ve sudan uzak yaşayan çiçek yarına bir günün eksikliği ile başlar. Bu bir günler çoğalır ve çiçek solar. Bir zincire bir her gün bir halka eklersek zincir uzar, devam etmez ve zincire halka eklemezsek zincir uzamaz. Atılan her adım ile insan bir noktaya varabilir. Adım atmazsak hedefimiz yıllarca uzağımızda durur.

Atalarımız “Tekkeyi bekleyen çorbayı içer.” diyerek  başarının altında yatan sabırla devam etmeyi vurgulamışlardır. Dünya, vazgeçenleri değil, azmedenleri hatırlar. Devam etmek, bıkmamak, vazgeçmemek az da olsa her gün bir şeyler yapmak insanı başarıya götürür.

Nehre karşı kürek çeken bir kişi kürek çekmeyi bıraktığında geriye gider. Devam eden kişi ise az da olsa ileriye gider. Yapmaya devam ettiğimiz şey gitgide kolaylaşır, engelleri aştıkça moral ve gücümüz artar, işi yapma yeteneğimiz artar. Hedefe olan uzaklığımız azalır. Suyun bir kayayı parçalaması suyun kuvveti ile ilgili değil, suyun sürekli olarak kayaya çarpması ile ilgilidir. Su damla damla yani durmadan aktığı için kayayı deler.

Bir gün 100 soru çözen ama üç beş gün soru çözmeyen biri ile her gün 10 soru çözen bir kişinin sınavdaki başarısı aynı değildir. Soru çözmeye devam eden öğrenci her gün bilgisine bilgi ekler, sorular ile olan mücadelesi devam ettiği için yeteneği ve bilgisi gelişir. Soru çözmeye devam etmeyen kişi ise hedefinden uzaklaşır.

Başarının ardındaki sır, devam eden çabadır. Belki yavaş adımlar ile gideriz ama en azından hedefimizden sapmamış oluruz. Süreklilik, hedefe doğru devam eden çaba vakit alsa da bizi başarıya. Pes etmeden, hedefe doğru koşmasak da ufak adımlarla ulaşamayacağımız başarı yoktur. Mevla’na “İnsanın kanadı, gayretidir.” diyerek uçmak istiyorsak çabalamaya devam etmeliyiz. Gayretten yoksun olan bir kişinin başarıya ulaşması imkansızdır. “Başarı gün boyu tekrar edilen ufak gayretlerin toplamıdır. (Robert Collier)”…  (Ödevhane tarafından yazılmıştır.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir