Forsa Metni Cevapları 8. Sınıf Türkçe Kitabı Hecce Yayıncılık

Forsa Metni Cevapları 8. Sınıf Türkçe Kitabı Hecce Yayıncılık.  Hecce yayınları yazar Selahattin SAYGI. Türkçe ders kitabının Forsa Metni Etkinlik cevapları . Sayfa 20-21-22-23-24-25-26-27-28-29 cevapları.

Forsa Metni Cevapları 8. Sınıf Türkçe Kitabı Hecce Yayıncılık

Diğer Metinlerin Cevapları >>> 8. sınıf Türkçe Kitabı Cevapları 2024-2025
Forsa Metni Etkinlik Cevapları

SAYFA 20 CEVAPLARI

Hazırlık Çalışmaları
Soru: Yaşadığınız yerden uzun süre ayrı kalsaydınız neler hissederdiniz?
Cevap: Sevdiklerimi ve yaşadığım yeri özler, hep dönmek isterdim.

Metnin Başlığından ve Görsellerinden Hareketle Konusunu Tahmin Ediniz.
Cevap: Metnin konusu, uzun süre memleketinden ayrı başka bir ülkede esir kalan bir kişinin memleketine kavuşması.

SAYFA 26 CEVAPLARI
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık 
 

1. Etkinlik
Anlamları verilen kelimeleri bularak numaralandırılmış yerlere yazınız.
CEVAP: Bulmacanın cevapları için bakınız>>>> Bulmaca Cevapları

Yukarıdan Aşağı
1. Kuzeydoğudan esen soğuk rüzgâr; kuzey rüzgârı, şimal rüzgârı.
4. Giysi.
5. İslam ülkelerinde Müslüman olmayanlardan alınan bir vergi türü.
7. Harap.
8. Birkaç rengin karışımından oluşan renk.
10. Bazı ibadetler yerine getirilirken dönülen Kâbe’nin bulunduğu yön.
Soldan Sağa
2. Çok uçta, kenarda veya kıyıda köşede olan.
3. İslam dinine göre namaz kılmak, Kur’an okumak, Kâbe’yi tavaf etmek gibi ibadetleri yerine
getirebilmek için niyet ederek el, ağız, burun, yüz, kol ve ayakları yıkamak; baş, kulaklar ve boynun iki yanını meshetmek yoluyla arınma.
6. Kas.
9. Dinî buyrukları yerine getirmek.
11. Tarih öncesi tanrılarının efsaneli serüvenlerini anlatan ve bir topluluğun duygularını, anlayışını ve özlemlerini göstermesi bakımından değeri olan mitlerin, efsanelerin bütünü.

2. Etkinlik
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1- Kara Memiş kimdir? Malta korsanlarına ne zaman esir düşmüştür?
Cevap: Kara Memiş, eski bir Türk denizcisi ve kahramanıdır. Malta korsanlarına esir düşeli kırk yıldan fazla olmuştur.

2- Askerlerin Kara Memiş’i hemen tanımalarının nedeni nedir?
Cevap: Kara Memiş’in ünlü bir Türk denizci kahramanı olması , onun menkıbelerini bilmeyen, şöhretini duymayan
olmaması. Geminin kaptanı Turgut Bey’in onu anlatması.

3- Turgut, Kara Memiş’in babası olduğunu nasıl anlamıştır?
Cevap: Pazısında haç şeklinde derin bir yara izi vardı. Bu yarayı, gecesi altı ay süren bir adadan karısını kaçırırken almıştı. Bu yara izinden tanıdı.

4- Esir düşmesine rağmen namazını kılmaya devam etmesi Kara Memiş’in hangi kişilik özelliğine sahip olduğunu göstermektedir?
Cevap: Kara Memiş’in Allah’a inanan inançlı bir kişi olduğunu gösterir.

5- Kara Memiş’in gençleşmiş bir kaplana benzetilmesinin nedeni nedir?
Cevap: Oğlu ile savaşa katılma istemesi nedeni ile gençleşmiş bir kaplana benzetildi.

SAYFA 27 CEVAPLARI
Forsa Metni Cevapları 8. Sınıf Türkçe Kitabı Hecce Yayıncılık
3. Etkinlik

Okuduğunuz “Forsa” adlı metindeki hikâye unsurlarını belirleyerek aşağıya yazınız.Metnin Adı: Forsa
Yer: Malta Adası ve deniz
Zaman: Şimdiki Zaman
Kişiler/Varlıklar: Kara Memiş, Turgut Reis, askerler, adadaki insanlar
Olay Örgüsü: Kara Memiş’in Malta korsanlarına esir düşmesi,. esir olarak yaşaması, memleketine kavuşma umudu, beklemesi ve onu kurtaracak oğlunun gelmesi.

4. Etkinlik
Aşağıya okuduğunuz metinle ilgili üç soru yazınız. Yazdığınız soruları arkadaşlarınıza
sorarak onlardan cevaplamalarını isteyiniz.

1. Soru: Kara Memiş esir olduğu süre boyunca ne gibi zorluklar yaşamıştır?
2. Soru: Turgut Reis, babası Kara Memiş’i nasıl tanıdı?
3. Soru: Kara Memiş’in 40 yıl boyunca memleketine olan özlemi onu nasıl etkilemiştir?
4. Soru: Kara Memiş kaç yıldır esirdir?
5. Soru: Kara Memiş gemiyi görünce rüya görmediğini anlamak için ne yaptı?

5. Etkinlik
Okuduğunuz metne uygun yeni başlıklar bularak bu başlıkları aşağıya yazınız.

Yurt Özlemi
Esaretin Bedeli
Özgürlüğü Beklerken
Vatan Uzakta Yaşamak
Kara Memiş ve Özgürlük

SAYFA 28 CEVAPLARI – Forsa Metni Cevapları 8. Sınıf Türkçe Kitabı Hecce Yayıncılık

6. Etkinlik
Aşağıda okuduğunuz metinden bir paragraf verilmiştir. Yazar bu paragrafta öyküleyici
anlatımdan yararlanmıştır. Siz de okuduğunuz metinden öyküleyici anlatım örneği bularak noktalı alana yazınız.

CEVAP:
. Kulübe duvarının dibine uzandı. Yavaş yavaş gözlerini kapadı. İlkbahar, bir ümit tufanı gibi her tarafı parlatıyordu. Martıların “Geliyorlar, geliyorlar! Seni kurtarmaya geliyorlar!” gibi işittiği tatlı seslerini dinleye dinleye daldı.

7. Etkinlik
Aşağıda verilen metinde geçen fiilimsileri bulunuz. Bulduğunuz fiilimsileri metnin altında verilen türlerin karşısına yazınız.

Sıfat-Fiil:
dökemiyorsa

sevimli (gelmenin)
soğuk (veren)

İsim-Fiil:
konuşmak

susmak
becermek

Zarf-Fiil:
bakarak
yoklanır
başlarken
kalarak

SAYFA 29 CEVAPLARI
8. Etkinlik

Okuduğunuz metni özetleyerek aşağıya yazınız. Özetinizi yazarken tekrar edilen ifadelere ve gereksiz olduğunu düşündüğünüz ayrıntılara yer vermeyinizÖzet:
Kara Memiş, Malta korsanlarına esir düşmüş bir kahraman bir Türk denizcisidir. 20 yıl korsan gemilerinde kürek mahkumu olarak yaşamıştır. Yaşlanınca bir adaya satılır. onyıl bir çiftçinin yanında çalışır. Vatan özlemi ile yaşar. Bir gün Türk donanması adaya gelir.  Gemidekiler Kara Memiş’i tanır ve beyleri Turgut Bey’e götürürler. turgut Bey Kara Memiş’i yara izinden tanır. KAra Memiş özgürdür.

9. Etkinlik

“Kara Memiş’in yerinde siz olsaydınız yaşadığınız bu olaylar karşısında neler hisseder, neler yapardınız?” sorusundan hareketle sınıfınızda hazırlıklı konuşma yapınız. Konuşmanızda empati kurma stratejisini uygulayınız. Bu stratejiyi uygularken kendinizi olaydaki kahramanın yerine koyarak neler hissettiğini, yaşadığını, düşündüğünü anlatmaya çalışınız.

KONUŞMA:

Esarette olmak, memlekette olmak beni çok üzerdi. Çünkü kırk yıldır memleketten uzakta yaşamak gerçekten zor. Üzülürdüm, zaman zaman umutlarımı yitirirdim. Ama beni vatanıma kavuşma umudum yaşatırdı. O zor şartlar altında vatana ve sevdiklerime kavuşmak umudu dayanma gücü verir, Allah’a dua ederek o günün gelmesini sabırla beklerdim. Vatan sevgisi, özgürce yaşamak insan için çok kıymetlidir.

10. Etkinlik
“Forsa” adlı metnin konusundan ve ana fikrinden hareketle defterinize hikâye edici bir metin yazınız. Yazdığınız metne uygun bir başlık bulunuz. Metninizi gözden geçirirken varsa yazım ve noktalama hatalarını düzeltiniz. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

Hikaye edici metni linkten okuyun >>> HİKAYE METNİ

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir