Tuzağa Düşen Ceylan Metni Cevapları (8.Sınıf Türkçe) Hecce Yayıncılık

Tuzağa Düşen Ceylan Metni Cevapları (8.Sınıf Türkçe) Hecce Yayıncılık. Hecce yayıncılık yazar Selahattin SAYGI. Türkçe ders kitabının Tuzağa Düşen Ceylan Metni etkinliklerinin cevaplarını yazdık . Sayfa 12-15-16-17-18-19 Cevapları

Tuzağa Düşen Ceylan Metni Cevapları (8.Sınıf Türkçe) Hecce Yayıncılık

Diğer Metinlerin Cevapları >>> 8. sınıf Türkçe Kitabı Cevapları 2024-2025

SAYFA 12 CEVAPLARI

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1- Mevlana’nın “Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.” sözünden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap:  Başkalarına yardım etmek insanın kendisine zarar vermez, aksine mutluluk ve huzur, kardeşlik ışığın artması gibi artar.

2- İnsanların neden yardımlaşmaya ihtiyacı vardır? Yardıma ihtiyaç duyduğunuz durumlar oldu mu? Anlatınız.
Cevap: Yardımlaşmak insanların zor durumdan kolaylıkla kurtulmasını sağlar. İnsanın yalnız olmamasını hissetttir. Herkes bir şekilde yardıma ihtiyaç duyar. Evet oldu. Hasta olduğumda arkadaşım hem ödevleri verdi, hem de derste işlediklerini bana anlattı.

SAYFA 15 CEVAPLARI

1. ETKİNLİK
Okuduğunuz şiirdeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarını aşağıya yazınız. Bunların anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Öğrendiğiniz kelime ve kelime grupları ile bunların anlamlarını oluşturacağınız sözlüğe yazınız. Bu uygulamaya yıl boyunca devam ediniz.

Kelime/Kelime Grubu: Tosbağa
Tahminî Anlamı: Kaplumbağa
Cümlem: tosbağa bahçedeki marulları yemiş.

Kelime/Kelime Grubu: Tasa
Tahminî Anlamı: Endişe duymak
Cümlem: KArdeşim geç gelince annem çoktasalandı.

Kelime/Kelime Grubu: Keder
Tahminî Anlamı: Üzüntü 
Cümlem: Duyduğu haber onu kederlendirdi.

Kelime/Kelime Grubu: Muhakkak
Tahminî Anlamı: Kesinlikle
Cümlem: Ödevlerimi muhakkak bitirmeliyim.

Kelime/Kelime Grubu: Tez
Tahminî Anlamı: Çabuk
Cümlem: Tez gelip bana yardım etmelisin.

Kelime/Kelime Grubu: Zalim
Tahminî Anlamı: Haksız ve acımasız davranan
Cümlem: Zalim avcı ceylanı vurdu.

Kelime/Kelime Grubu: Güya
Tahminî Anlamı: Sözde
Cümlem: Güya bana yardım edecekti.

Kelime/Kelime Grubu: Kemirmek
Tahminî Anlamı: Sert bir şeyi dişleriyle azar azar koparmak.
Cümlem: Sincap cevizi kemire kemire yedi.

Kelime/Kelime Grubu: Şen
Tahminî Anlamı: Neşeli, mutlu
Cümlem: Bütün sınıfta şen bir hava vardı.

Kelime/Kelime Grubu: Hane
Tahminî Anlamı: Ev
Cümlem: Bütün haneler beyaza boyanmış.

SAYFA 16 CEVAPLARI

2. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları şiire göre cevaplayınız.

1- Anlatılan olay nerede geçmektedir?
Cevap: Ormanın kenar mahallesinde geçiyor.

2- Şiirin kahramanları hangi varlıklardır?
Cevap: Ceylan, Fare, Karga ve Tosbağa’dır.

3- Şiirde adı geçen varlıklar arasında nasıl bir yardımlaşma ve dayanışma vardır?
Cevap: Karşılıksız ve canlarına pahasına bir yardımlaşma ve dayanışma vardır.

4- Hayvanlar, tuzağa düşen dostlarını nereden ve nasıl kurtarmıştır?
Cevap: Karga Ceylan’ın yerini bulur, fare kemirir tuzaktan kurtarır. Avcı tosbağayı alınca, ceylan yaralı gibi yapar. Avcı ona koşar tosbağı fare kemirir ve torbadan çıkarır.

5- Metinde kullanılan “kırt kırt, fırt fırt, akıl fikir” gibi ikilemelerin metne katkısını açıklayınız.
Cevap: Cümledeki anlamı pekiştirmek, güçlendirmek ve daha çekici hale getirmek. Doğadaki gerçek sesi duymamızı sağlar.

3. ETKİNLİK:

Şiirin Konusu: Ormanda birlikte yaşayan hayvanların tuzağa düşen arkadaşlarını yardımlaşma ile kurtarmaları.

Şiirin Ana Duygusu: Yardımlaşmanın ve dostluğun gücü.

4. ETKİNLİK:
Okuduğunuz şiire uygun yeni başlıklar bularak bu başlıkları aşağıya yazınız.

Dostluğun Gücü
Ormanın Dostları
Dostluk ve Yardımlaşma
Yardımlaşma Kardeşliği

5. ETKİNLİK
Aşağıya okuduğunuz şiirle ilgili üç soru yazınız. Yazdığınız soruları arkadaşlarınıza sorarak onlardan cevaplamalarını isteyiniz

1. Hayvanlardan Ceylan’ın yerini kim nasıl tespit etti?
Cevap: Karga uçarak tespit etti.

2- Soru: Ceylan, neden ayağına diken batmış, koşamıyormuş gibi davrandı?
Cevap: Avcının kendisini yakalamaya çalışmasını sağlayıp,  tosbağayı bırakmasını sağlamak için.

3- Soru: Ceylan’ı tuzaktan kim, nasıl kurtardı?
Cevap: Fare tuzağı kemirerek kurtardı.

SAYFA 17 CEVAPLARI

6. ETKİNLİK
a) Aşağıda okuduğunuz şiirden bazı dizeler verilmiştir. Bu dizelerde bulunan söz sanatlarını belirleyerek dizelerin altına yazınız.

Mutludur ceylan ile fare / karga ve tosbağa şen
Cevap: Kişileştirme. Hayvanlara insan özellikleri verilmiştir.

“Ceylan nerede kaldı?” der fare / Başına bir iş gelmesin sakın!”
Cevap: Kişileştirme. Hayvanlara insan özellikleri verilmiştir.

Alçaktan uçarak, yüksekten uçarak
Cevap: Tezat. Zıt kelimeler birarada kullanılmıpştır.

“İyi tanırım ceylanı,” der tosbağa
Cevap: Kişileştirme. Hayvanlara insan özellikleri verilmiştir.

b) Siz de aşağıda verilen söz sanatlarının karşısına şiirden örnekler yazınız.

Kişileştirme: “Evde kalır ama tosbağa aklı fikri ceylanda ” Hayvanlara insan özellikleri verilmiştir.

Konuşturma: “““Ceylan nerede kaldı?” der fare” (Fare konuşuyormuş gibi anlatılmıştır.)

Tezat: “biraz kuzeye gider, biraz güneye doğu-batı derken,” Zıtlık oluşturulmuştur.

7. ETKİNLİK
Sınıfınızda “yardımlaşma” konulu bir konuşma yapınız.

Yardımlaşma Konuşma Örneği gör >>> YARDIMLAŞMA KONUŞMA

SAYFA 18 CEVAPLARI

8. ETKİNLİK:
Yardımlaşma kelimesinin size çağrıştırdıklarını kavram haritasına yazınız. Aşağıya yazdığınız kelimelerin de içinde bulunduğu bir şiir yazınız. Şiirinizi arkadaşlarınıza okuyunuz ve sınıf panosuna asınız.

Yardımlaşma Kelimesinin Çağrışımları ve Şiir linkten okuyabilirsiniz. >>> Yardımlaşma  Şiir

9. ETKİNLİK: İsim ve Fiil Ayırt Etme
a) Aşağıdaki cümlelerde geçen kelimelerden isim ve fiil olanların altlarını çiziniz. Bu kelimeleri birbirinden ayıran özellikleri belirleyiniz.

Aynı evde yaşıyorlar kardeş kardeşe
Cevap: ev : isim / yaşıyorlar: fiil

Akıllarında yok tuzağa düşme endişesi
Cevap: akıl, tuzak, endişe : isim / yok: fiil

SAYFA 19 CEVAPLARI

Ceylan bir gün çayıra iner.
Cevap: İsim:ceylan, çayır -Fiil: iner

Avcı gelir avını almak için
Cevap: İsim: avcı, av -/ Fiil:almak

Akşama yiyecek de yok hanede
Cevap: İsim: akşam, yiyecek, hane -Fiil:yok

Mutludur ceylan ile fare
Cevap: isim: ceylan, fare: isim -Fiil -mutludur

b) Aşağıdaki cümlelerde fiilden türediği hâlde fiiller gibi çekimlenemeyen, cümlede isim
soylu kelimeler gibi görevler üstlenen kelimelerin altı çizilmiştir. Bu kelimeleri inceleyiniz

Bol sohbetli gece oturmalarının yerini, ailece televizyon seyretmeler aldı.
Kitle iletişim araçlarının kişiler arası çatışmaya sebep olması günümüzün önemli bir sorunudur.
İnsanlar okunan bir kitabı ya da anlatılan bir masalı dinleyince bilgi edinirler.

Fiilden türemiş isimler: Kelimelerin sonuna yapım eki getirilerek cümlede yüklem olarak kullanılan sözcüklere türemiş fiil denir.

c) Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiilimsilerin altını çiziniz.

Ceylan, bir gün çayıra iner / kuyruğunu sallaya sallaya
Bulmak için izini kardeşimin / bütün Ormanistan’ı dolaşırdım.
Alçaktan uçarak, yüksekten uçarak / bulutların üzerinden atlayarak

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir