Yukarıdaki İfadeleri De Dikkate Alarak Ankara’nın Başkent Yapılmasının Nedenlerini Haritanın Altında Verilen Yerlere Yazınız.

Yukarıdaki İfadeleri De Dikkate Alarak Ankara’nın Başkent Yapılmasının Nedenlerini Haritanın Altında Verilen Yerlere Yazınız.

Yukarıdaki İfadeleri De Dikkate Alarak Ankara’nın Başkent Yapılmasının Nedenlerini Haritanın Altında Verilen Yerlere Yazınız. 8.sınıf  İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük dersi Öğrenci Çalışma Kitabı 4.Ünite Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar,  Ankara: Yeni Başkent bölümü, 51.sayfa ödev sorularının cevaplarını okuyabilirsiniz.

Yukarıdaki İfadeleri De Dikkate Alarak Ankara’nın Başkent Yapılmasının Nedenlerini Haritanın Altında Verilen Yerlere Yazınız.

Yukarıdaki İfadeleri De Dikkate Alarak Ankara’nın Başkent Yapılmasının Nedenlerini Haritanın Altında Verilen Yerlere Yazınız. sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazınız.

“Ankara susuzdu. Ağaçsızdı. Kuru ve yabani idi. Fakat Büyük Millet Meclisi orada kurulmuş, orada toplanmış, bütün savaşlar oradan idare edilmişti. Yeni idarenin milletlerarası edebiyatta adı ‘Ankara Hükûmeti’ idi.”
(Atay, 2012b: 412)
“Türkiye Devleti’nin yönetim merkezi için Büyük Millet Meclisinde karar vermek zamanı gelmiştir. Bir devletin merkezini belirlemek için esas olacak düşünceler, yeni Türkiye’nin yönetim merkezinin Anadolu’da ve Ankara şehrinde seçilmesi lüzumunu emreder. Devletin yönetim merkezinin yeni bir şekilde kurulmasına bir an evvel başlamak ve içte ve dışta tereddütlere son vermek için aşağıdaki kanun maddesinin kabulünü arz ve teklif ederiz.”
(Aydemir, 1993: 140 – 141)

CEVAP

  1. TBMM Ankara’da kurulması,
  2. Milli Mücadele’de savaşların Ankara’dan idare edilmesi,
  3. Yabancı hükümetlerinin ilk zamanlarda Türkiye’yi “Ankara Hükümeti” olarak tanıması, ankara ile özdeşleşmesi
  4. Ankara’nın bir Anadolu şehri olarak Milli Mücadele büyük bir öneminin olması, herkes tarafından tanınması
  5. Ankara’nın  jeopolitik, stratejik ve coğrafi konumu bakımından ülkenin her yerine yakın olması
  6. Konumu sebebiyle işgalinin oldukça zor olması,
  7. Daha önce hiç işgal edilmemiş olması,
  8. İstanbul’a olan güvenin azalması.
  9. İstanbul ile demiryolları sayesinde ulaşım imkanlarının kolay olması.

Yukarıdaki Tanımlamalardan Yola Çıkarak Türkiye’de Demokrasi Rejiminin Yerleşmesine Katkıları Açısından Cumhuriyet’in İlan Edilmesinin Önemini Değerlendiriniz.

İLAVE BİLGİ NOTU

 Ankara ilinin Kurtuluş Savaşı’nda merkezî bir yeri olmuştur. 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal, şehri Anadolu’daki direniş hareketinin yönetimi olan Heyet-i Temsiliye’nin merkezi olarak seçti. Şehir, coğrafi olarak Anadolu’nun ortasındaydı, demir yolu ile İstanbul’a ulaşılabiliyordu, Batı Cephesine yakındı ve halkın millî mücadeleye olan desteği tamdı. ( 1 )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir