“Ölçü ve tartıyı adaletle yapın. Biz herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz. Söz söylediğiniz zaman, yakınlarınız dahi olsa adaletli olun, Allah’a verdiğiniz sözü tutun…” Yukarıdaki Ayette Verilmek İstenen Mesaj Nedir?

İrade ne demektir? Neleri seçme ve seçmeme hakkına sahipsiniz?
“Ölçü ve tartıyı adaletle yapın.

“Ölçü ve tartıyı adaletle yapın. Biz herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz. Söz söylediğiniz zaman, yakınlarınız dahi olsa adaletli olun, Allah’a verdiğiniz sözü tutun…” Yukarıdaki Ayette Verilmek İstenen Mesaj Nedir? 7.sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı ödev sorusunun cevabını maddeler halinde yazdık.

“Ölçü ve tartıyı adaletle yapın. Biz herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz. Söz söylediğiniz zaman, yakınlarınız dahi olsa adaletli olun, Allah’a verdiğiniz sözü tutun…” Yukarıdaki Ayette Verilmek İstenen Mesaj Nedir?

“Ölçü ve tartıyı adaletle yapın. Biz herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz. Söz söylediğiniz zaman, yakınlarınız dahi olsa adaletli olun, Allah’a verdiğiniz sözü tutun…” Yukarıdaki Ayette Verilmek İstenen Mesaj Nedir? sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık. (En’am Suresi 152.ayet)

  1. Bu ayette adaletli olmanın önemi vurgulanmıştır.
  2. Günlük hayatımızda adalet olayı en çok ölçü ve tartıda yaptığımız işlerde ortaya çıktığı için bu işleri adaletle yapmamız vurgulanmış,
  3. Adaleti tam olarak sağlamak insanın gücünün aştığı için gücümüzün yettiği kadar sorumlu olduğumuz,
  4. Bir söz söylediğimizde yakınımız olsada doğruyu söyleyip, adaletli olmamız gerektiği mesajı verilmiştir.

BİLGİ NOTU

  • “Ölçü ve tartıyı adaletle yapın.” İnsanlar arasındaki en yoğun ilişkilerden olan alışveriş sırasındaki ölçü ve tartılarda haksızlıklar sıklıkla vuku bulduğu için hemen her dönemin illeti olan bu duruma özellikle dikkat çekilmiş; ayrıca adaleti her zaman tam olarak yerine getirmek insanın gücünü aşan bir yükümlülük olduğundan, âyetin devamında “Biz herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz” buyurulmakla kasıtsız olarak yapılan yanlış ölçü ve tartıların sorumluluğu gerektirmediğine işaret edilmiştir. ( 1 )

İslam dini adaletli olmaya büyük önem verir. Adalt toplumun yozlaşmasını, değerlein yok olmasını öneler. Toplum içindeki haksızlıkları önler. Adalet olmadığında yaşama hakkımız elimizden alınır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir