Oğuz Kağan’ın ülkeyi taksim etmesinin ve batıyı (sol) doğuya bağlı kılmasının nedenleri neler olabilir?

İnsanoğlunun, geçmişte yaşanmış olayları öğrenmek istemesinin nedenleri nelerdir?
Oğuz Kağan’ın ülkeyi taksim etmesinin ve batıyı (sol) doğuya bağlı kılmasının nedenleri neler olabilir?

Oğuz Kağan’ın ülkeyi taksim etmesinin ve batıyı (sol) doğuya bağlı kılmasının nedenleri neler olabilir?  11.sınıf Tarih kitabı 1.Ünite sayfa 13 Etkinlik cevaplarını aşağıda okuyabilirsiniz.

Oğuz Kağan’ın ülkeyi taksim etmesinin ve batıyı (sol) doğuya bağlı kılmasının nedenleri neler olabilir?

Oğuz Kağan’ın ülkeyi taksim etmesinin ve batıyı (sol) doğuya bağlı kılmasının nedenleri neler olabilir? Sorunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık.

  1. Ülkeyi taksim etmesinin sebebi; kardeşler arasında oluşacak hükümdar olma kavgalarının önüne geçmek. Kavgalardan dolayı ülkenin güçsüzleşmesini ve yıkılmasını önlemektir.
  2. Batıyı, doğuya bağlı kılmasının sebebi ise, törelere göre hükümdar olma hakkı büyük oğlanın hakkı idi. Büyük oğulları ilk eşinden olan Gün, Ay, Yıldız Han’dır. Büyük oğullarına töreye göre haklarını vermek istemiştir.
  3. Bu yüzden küçük çocukları (batı) Üçokları, büyük çocukları (doğuya) Bozoklara bağlamıştır.

Kısaca konuyu yazarsak; 

  1. Kardeşler arasında hükümdar kavgalarını önlemek
  2. Töreye göre hükümdar olma hakkı büyük çocuklarındır. Bu yüzden küçük çocukları batı (Üçoklar), doğuya (Bozoklar) bağlı kılmıştır.

İLAVE BİLGİ NOTU

Üç büyük oğlu “Bozoklar” sağda, üç küçük oğlu “Üçoklar” solda oturdu. Oğuz Kağan oğullarına şöyle seslendi:
“Ey oğullarım, ben çok savaştım, artık çok yaşlandım. Düşmanlarımı ağlattım; dostlarımı sevindirdim. Gök Tanrı’ya borcumu ödedim.” Daha sonra Oğuz Kağan yurdunu oğulları arasında taksim etti. Ok-yay münasebetine göre Üçokların Bozoklara tabiiyetini bildirdi. Töreye ve birliğe bağlı kalmalarını vasiyet etti.

Oğuz’un üç büyük oğlu, Gün Han, Ay Han, Yıldız Han’ın oğulları Bozokları; Gök Han, Tağ Han ve Deniz Han’ın oğulları ise Üçokları teşkil eder. ( 1 , 2  )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir