Türkiye’deki Su Kaynaklarını Araştırınız.

Bu yazıda “Türkiye’deki Su Kaynaklarını Araştırınız.” sorusunun cevabını kısaca yazdık. Tükiye’de çeşitli su kaynakları bulunmaktadır. Ülkemiz su kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Çeşitli su kaynaklarımız bulunmaktadır. Türkiye’deki su kaynaklarını araştırıp kısaca yazdık.

Türkiye’deki Su Kaynaklarını Araştırınız.

Türkiye’nin su kaynakları şunlardır;

  1. Yeraltı suları
  2. Akarsular
  3. Göller
  4. Denizler.

YERALTI SULARI

Jeotermaller, kaplıcalar, kaynak suları yeraltı su kaynaklarıdır.

Yağan yağmur ve kar suları yeraltında birikir. Yeraltı sularının yüzeye çıktığı yere ise kaynak denir.

Marmara bölgesinde Adapazarı ve Balıkesir; Doğu Anadolu bölgesinde Muş ve Malatya yer altı suyu bakımından zengin bölgelerdir.

AKARSULAR

Türkiye akarsular açısından zengin bir ülkedir.

Karadeniz’e Sakarya, Filyos, Kızılırmak, Yeşilırmak, Çoruh ırmakları; Akdeniz’e Asi, Seyhan, Ceyhan, Tarsus, Dalaman ırmakları; Ege Denizi’ne Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz ve Meriç nehirleri; Marmara Denizi’ne Susurluk/Simav Çayı, Biga Çayı, Gönen Çayı dökülür. Ayrıca Fırat ve Dicle nehirleri Basra Körfezi’nde, Aras ve Kura nehirleri ise Hazar Denizi’nde son bulur. Kızılırmak 1.355 km, Yeşilırmak 519 km, Ceyhan Irmağı 509 km, Büyük Menderes 307 km, Susurluk Irmağı 321 km, Suriye sınırına kadar Fırat Nehri 1.263 km, Dicle Nehri 523 km, Ermenistan sınırına kadar Aras Nehri 548 km uzunluğundadır.

GÖLLER

Türkiye’de toplam 45 göl bulunur.

İsimleri;  Van Gölü, Beyşehi̇r Gölü, Tuz Gölü, Eği̇rdi̇r Gölü, İzni̇k Gölü, Burdur Gölü,
Manyas Gölü (Kuş Gölü), Acigöl (çardak Gölü ), Uluabat Gölü, Çildir Gölü, Palas Tuzla Gölü, Eber Gölü, Erçek Gölü, Hazar Gölü, Bafa Gölü,  Köyceği̇z Gölü, Işikli Göl, Nazi̇k Gölü, Sapanca Gölü, Salda Gölü, Yay Gölü, Akyatan Gölü, Balik Gölü, Marmara Gölü, Çöl Gölü, Durusu Gölü,  Kari̇ne Gölü, Tuzla Gölü, Küçükçekmece Gölü, Yarişli Gölü, Haçli Gölü, Seyfe Gölü, Akyayan Gölü, Aktaş Gölü, Ari̇n Gölü,  Nemrut Gölü, Büyükçekmece Gölü, Bolluk Gölü, Akdoğan Gölü,  Çavuşçu Gölü (Ilgin Gölü), Düden Gölü, Gala Gölü, Karataş Gölü,  Mogan Gölü, Sarikum Gölü,

Ülkemiz gölleri şu dört bölgede çoktur; Göller Yöresi (Eğirdir, Burdur, Beyşehir ve Acıgöl), Güney Marmara (Sapanca, İznik, Ulubat, Kuş Gölleri), Van Gölü ve çevresi, Tuz Gölü ve çevresi.

Tabii göller dışında Türkiye’de 706 adet baraj gölü bulunmaktadır

DENİZLER

Türkiye’nin  üç tarafı denizlerle çevrilidir. Bunlar Akdeniz, Ege Denizi, Karadeniz ve Marmara Denizi’dir.

Denizler tuzlu olduğu için içme suyu ve tarımsal sulama için kullanılmaz. Ulaşım, ticaret ve balıkçılık faaliyetleri için kullanılır.

6 Comments on “Türkiye’deki Su Kaynaklarını Araştırınız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir