9. Sınıf Edebiyat Kitabı Sayfa 135 Cevapları

9. Sınıf Edebiyat Kitabı Sayfa 135 Cevapları – Canım Kitap Metni cevapları. Sayfa  135 Cevapları. Ders Dışı Çalışma etkinlikleri cevapları. 9. sınıf Türk Dili ve Edebiyat ders kitabı.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları MEB

 Diğer Sayfaların Cevaplarını Gör Link >>>> 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları MEB 2024-2025

8. Sizce şair Mihriban adlı şiirin son dörtlüğünde aşkı niçin bir kördüğüme benzetmiştir? Yazınız.

CEVAP:

Aşkında çözülemez duyguları içerdiğini anlatmaktadır. Şairin içnde bulunduğu aşkın duyguları ile bir çözüme yani sevgilisine ulaşamaz.

9. Şiirdeki ifadelerden hareketle şairin ruh hâline dair çıkarımlarda bulununuz. Arkadaşlarınızla çıkarımlarınızın ortak noktalarını belirleyip yazınız.

CEVAP:

Şairin ruh hali, aşk ile hissedilen duygular, karşılıksız sevme ve çaresizliktir. Şiirin tamamına karşılıksız sevme vardır.

ORTAK NOKTALAR;

  1. Aşk karmaşık duygular içerir
  2. Aşkına karşılık bulamadığı için üzgündür
  3. Aşkın çözümü olmayan duygular içerir

10. Dinlediğiniz/izlediğiniz Mihriban adlı şiirin temasını yazınız

CEVAP: Aşkın tarif edilemez olduğuğudur. 

11. Sizce bu tema şiir dışında hikâye, roman, tiyatro gibi türlerden hangisiyle daha etkili işlenebilir? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

CEVAP: Roman türü ile daha iyi anlatılabilir. Çünkü romanda karakter tahlilleri ve duyguları ayrıntılı bir şekilde verilebilir. Karakter duygularındaki gelişmeleri ayrıntılı olarak görebiliriz.

12. Mihriban adlı şiirde dize sonlarındaki ses benzerlikleri şiirin ahengine nasıl bir katkı sağlamıştır? Söyleyiniz.

CEVAP:

Şiirin okunmasını daha akıcı hale getirmiş ve bir ritim vererek duyguların hissedilmesini sağlar.

13. Şiirde dizelerdeki hece sayıları birbirine eşittir. Bu eşitliğin gerekçesi ne olabilir? Söyleyiniz.

CEVAP:

Şiir hece ölçüsü ile yazılmasıdır. Gerekçesi şiirde bir müzik ritmi oluşturmak, şiirin okunmasını kolaylaştırmak ve bu sayade duyguların  hissedilmesini sağlamaktır.

14. Şiirde dizelerin dörderli şekilde kümelenmesi şiirin temasına nasıl bir katkı sağlamıştır? Söyleyiniz.

CEVAP:

Her kıtada aşkın ayrı bir yönünün ele alınmasını sağlamıştır. 

15. a) Şiirde şair, aşka karşı nasıl bir tutum içersindedir? Söyleyiniz.

CEVAP:

Aşkın yüce ama çaresiz duygular içerdiği, acı hissettirdiği ve çözümsüz olduğu tutumu içindedir.

b) Şairin bu tutumuna katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

CEVAP:

Evet katılıyorum. Aşk yüksek tarifi zor duyguları içerir. Fakat bu duyguların çaresi yoktur. Sevilen karşılık vermeyebilir. Aşk ulaşılmaz bir kişi olabilir. Aşkın mantıkla anlatılır bir tarafının olmaması şairin bu duyguları yaşamasına neden olmaktadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir