Başlangıç tarihi olmayan bir takvimin kullanılması hangi sorunları ortaya çıkarabilir?

Başlangıç tarihi olmayan bir takvimin kullanılması hangi sorunları ortaya çıkarabilir? sorusunun cevabını kısaca yazdık. İnsan zamanı görülebilir ve ölçülebilir hale getirerek takvimi meydana getirmiştir. Takvim zamanı yıl, ay, hafta ve günlere ayırarak insan hayatını kolaylaştırmıştır. Takvimlerin bir başlangıç noktası vardır. Başlangıç noktası olmayan bir takvimde şu sorunlar ortaya çıkardı.

Başlangıç tarihi olmayan bir takvimin kullanılması hangi sorunları ortaya çıkarabilir?

Takvimlerin başlangıç noktaları olmadığında şu sorunlar ortaya çıkardı;

  1. Geçmişe ait bir kronolojik bir sıralama yapılamazdı.
  2. Büyük zaman birimleri olmadığı için kişinin yaşı, geçen süre vb. bilgiler oluşturmak zorlaşırdı. (10 yıl yerine 120 ay demek zorunda kalacaktık)
  3. Ticari hayatta süre anlaşmazlığı yaşanırdı
  4. Geleceğe dair planlamalar zorlaşırdı
  5. Ay zaman biriminin hangi büyük zaman dilimine ait olduğu tespit edilemezdi. Mart ayında borcumu vereceğim diyen kişinin bu yıl mı, yoksa gelecek yıl mı olacağının tespiti yapılamazdı.

İLAVE BİLGİ NOTU

Takvimlerin önemli özelliklerinden biri başlangıç noktalarıdır. Sümerlerin ve Mısırlıların hazırladıkları takvimlerde belli başlangıç noktaları yoktu. Bu toplumlar her kralın tahta geçişiyle birlikte takvimlerini yeniden başlatırlardı.

Toplumlar kendileri için önemli saydıkları olayların tarihlerini de takvimlerinin başlangıç noktası olarak kabul etmişlerdi.

Örneğin İbraniler tekvin (yaradılış) yılı olarak kabul ettikleri MÖ 3761’i; Romalılar, Roma şehrinin kurulduğu MÖ 753’ü; Yunanlar, ilk olimpiyatların yapıldığı MÖ 776’yı; Hristiyanlar Hz. İsa’nın doğumunu; Müslümanlar ise Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği 622’yi takvimlerinin başlangıcı saymışlardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir