Saltanatın Kaldırılmasından Önce Milli Egemenlik Anlayışının Gerçekleştiğini Gösteren Gelişmeleri Aşağıdaki Bölüme Yazınız.

Saltanatın Kaldırılmasından Önce Milli Egemenlik Anlayışının Gerçekleştiğini Gösteren Gelişmeleri Aşağıdaki Bölüme Yazınız.

Saltanatın Kaldırılmasından Önce Milli Egemenlik Anlayışının Gerçekleştiğini Gösteren Gelişmeleri Aşağıdaki Bölüme Yazınız.  8.sınıf  İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük dersi Öğrenci Çalışma Kitabı 4.Ünite Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar,  Saltanattan Cumhuriyet’e Doğru bölümü, 47.sayfa ödev sorularının cevaplarını okuyabilirsiniz.

Saltanatın Kaldırılmasından Önce Milli Egemenlik Anlayışının Gerçekleştiğini Gösteren Gelişmeleri Aşağıdaki Bölüme Yazınız.

Saltanatın Kaldırılmasından Önce Milli Egemenlik Anlayışının Gerçekleştiğini Gösteren Gelişmeleri Aşağıdaki Bölüme Yazınız. sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık.

  1. Osmanlı Devletinde Divanı Hümayun’un kurulması. Divanı Hümayun padişah sarayında toplanan ve şimdiki Bakanlar kurulu gibi memleketin önemli işlerini gören, bu arada müracaat dilekçelerini de kabul ederek bir çeşit yüksek mahkeme vazifesi de gören kurumdur.
  2. Tanzimat Fermanı
  3. I.Meşrutiyet ve II.Meşrutiyet’in İlanı. Meşrutiyet, yönetimde tek otorite olan Padişah’ın tek karar organı olduğu bir sistemde halka da söz hakkı veren yenilikçi yapıyı temsil etmektedir. Fakat tam bir söz hakkı vermemiş ve kalıcı olmamıştır.
  4. 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması.
  5. 20 Ocak 1921’de kabul edilen Teşkilat-ı Esasiye Kanunu saltanatın kaldırılmasından önce Milli Egemenlik anlayışının gerçekleştiğini gösteren gelişmeler olarak yazılabilir.

Sevr Barış Antlaşması Ve Lozan Barış Antlaşması’nın Aşağıda Verilen Konu Başlıkları İle İlgili Maddelerini Ayrı Ayrı Yazarak Karşılaştırınız.

İLAVE BİLGİ NOTU

Saltanatın kaldırılmasına dair TBMM kararı:
1. Anayasa ile Türkiye halkı ulusal egemenliğe dayanmayan hiçbir güç ve kurulu tanımamaya karar verdiği için Misakımillî sınırları içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti’nden başka hükûmet şekli tanımaz. Dolayısıyla Türkiye halkı, kişisel egemenliğe dayalı olan İstanbul’daki hükûmet biçimini, 16 Mart 1920’den başlayarak ve sonsuza kadar tarihe geçmiş saymıştır.
2. Halifelik Osmanoğulları hanedanına ait olup halifeliğe, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bu hanedanın bilim ve ahlak yönünden en makbul ve en iyi olanı seçilir. Türkiye Devleti halifelik makamının korunağıdır. (Mumcu, 2003: 172) (8.sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kitabı 93.sayfa) ( 1 )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir