Aşağıda Uzay Ve Astronomi İle İlgili Çalışmaların Gelişmesine Katkıda Bulunan Bazı Bilim İnsanlarının İsimleri Verilmiştir. Günümüzdeki Uzay Ve Evrenle İlgili Bilgilerin Oluşmasında Bu Bilim İnsanlarının Çalışmalarının Nasıl Bir Etkisi Olmuştur? Bu Bilim İnsanlarını Kronolojik Olarak Sıraya Diziniz.

Günümüzdeki Uzay Ve Evrenle İlgili Bilgilerin Oluşmasında Bu Bilim İnsanlarının Çalışmalarının Nasıl Bir Etkisi Olmuştur

Aşağıda Uzay Ve Astronomi İle İlgili Çalışmaların Gelişmesine Katkıda Bulunan Bazı Bilim İnsanlarının İsimleri Verilmiştir. Günümüzdeki Uzay Ve Evrenle İlgili Bilgilerin Oluşmasında Bu Bilim İnsanlarının Çalışmalarının Nasıl Bir Etkisi Olmuştur? Bu Bilim İnsanlarını Kronolojik Olarak Sıraya Diziniz.  7.sınıf Sosyal Bilgiler dersi kitabının ödev sorusunun cevabını okuyabilirsiniz.

Aşağıda Uzay Ve Astronomi İle İlgili Çalışmaların Gelişmesine Katkıda Bulunan Bazı Bilim İnsanlarının İsimleri Verilmiştir. Günümüzdeki Uzay Ve Evrenle İlgili Bilgilerin Oluşmasında Bu Bilim İnsanlarının Çalışmalarının Nasıl Bir Etkisi Olmuştur? Bu Bilim İnsanlarını Kronolojik Olarak Sıraya Diziniz.

“Aşağıda Uzay Ve Astronomi İle İlgili Çalışmaların Gelişmesine Katkıda Bulunan Bazı Bilim İnsanlarının İsimleri Verilmiştir. Günümüzdeki Uzay Ve Evrenle İlgili Bilgilerin Oluşmasında Bu Bilim İnsanlarının Çalışmalarının Nasıl Bir Etkisi Olmuştur? Bu Bilim İnsanlarını Kronolojik Olarak Sıraya Diziniz.” sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık.

Batlamyus ( 85-150)

  1. Evreni bir küre şeklinde tasvir etmiştir,
  2. Almagest adındaki 13 ciltlik, astronominin matematiğini anlatan kitap yazdı. Açıklamaları yüzyıllarca gök cisimlerinin hareketlerini açıklayan ve dünyanın önemini vurgulayan önde gelen bir yaklaşım oldu.
  3. Ay ve Güneş’in mesafelerini, Dünya’nın merkez olduğu ve astronomi ile ilgili bir çok bilgi verdi. ( 1 )

Harezmi (780-850)

  1. Astronomi ile ilgili Zīj el-Sindhind ( “Siddhanta’nın astronomik tabloları”) adlı eseri, takvimsel ve astronomik hesaplamalara dayanan,içerisinde bir sinus değeri tablosu ile birlikte 116 adet takvimsel, astronomik ve astrolojik veriyi barındıran, yaklaşık 37 bölümden oluşan bir çalışmadır.
  2. Çalışma güneşin, ayın ve o dönemde bilinen beş gezegenin hareketlerini gösteren tablolar içerir.
  3. Bu eser İslam astronomisinde dönüm noktasını oluşturmuştur.

Ali Kuşçu (1401477)

  1. Fethiye adInda astronomi kitabı yazmıştır. Bu kitapta gezegenlerin küre ve hareketlerini, gezegenlerin uzaklıklarını, Dünya’nın şekli ve yedi iklim üzerine bilgiler anlatmıştır.
  2. Fatih Külliyesinde astronomi ve matematik dersleri vermiştir. ( 2 )

Kopernik ( 1473-1453)

  1.  Kopernik, dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndükleri kuralını açıklamıştır.
  2. Heliosentrik (güneş merkezli) teori bugün Kopernik teorisi olarak da adlandırılır. Yeni astronominin kurucusu kabul edilir. ( 3 )

Takiyüddin ( 1526-1585) 

  1. Astronomide kullanılmak üzere sSinüs/tanjant hesaplarını tablolar halinde kullanıma sunmuş, 841’i Türkçe 1337 eser oluşturmuştur.
  2. Osmanlılarda gözlemevi oluşturmuştur.

Galile ( 1564-1642)

  1. Dünya’nın güneş etrafında döndüğü ifadesinden baskılara rağmen dönmeyerek, bilim insanları için örnek olmuştur.
  2. Galile kendi geliştirdiği teleskop ile gözlemsel astronominin babası sayılmış. Gözlemsel astronominin önünü açmıştır. (Samanyolu Gökadasının bir çok yıldızdan oluştuğunu buldu, Venüs’ün evrelerini buldu, Güneş lekelerini gözlemledi, Ayın kraterlerini lk kez tespit etti)
  3. Sarkaç çalışmaları modern saat yapımını sağlamış, termometrenin atası olan termoskopu keşfetmiş, su pompası makinesı yapmış, pusula icat etmiş. Bu icatları ile mühendislik alanında bir çok buluşa katkı sağlamıştır.
  4. Galileo doğanın kanunlarının matematiksel olduğunu söyleyen ilk modern düşünürlerden biridir.
  5. “Occhialino” adını verdiği mikroskopu yaptı. Bu bir çok tıb, kimya alanında bilimsel çalışmalara katkı sağladı.
  6. Galileo sesin frekansı olduğunun farkına varan ilk kişi olmuş, fizik alanındaki çalışmaları Newton’a katkı sağlamıştır. ( 4 )

Kepler ( 1571-1630)

  1. Gezegen hareketlerinin dayandığı yasaları bulmuş,
  2. Kopernik’in Güneş sistemi kuramını kesinleştirmesi ve modern Astronomi’nin temellerini sağlamlaştırması gibi büyük katkıları vardır.
  3. Kepler’in çalışamaları Isaac Newton’un evrensel yerçekimi kuvveti teorisine dayanak sağlamıştır. ( 5 )

Isaac Newton ( 1642-1727)

  1. Newton dünyadaki nesnelerin hareketleri ile gökyüzündeki nesnelerin aynı doğal yasalar ile yönetildiklerini kendi kütle çekim kanunu ile Kepler’in gezegen hareketleri kanunu arasındaki tutarlılıklar ile göstermiştir.

  2. Newton ilk yansıtmalı teleskobu geliştirmiş, beyaz ışığın bir prizmaya tutulduğunda farklı renklerden bir tayf yapması gözlemi sonucu bir renk kuramı oluşturmuştur.

  3. Newton bilim insanları tarafından tarihin en etkili insanlarından biri kabul edilmektedir. ( 6 )

Albert Einstein ( 1879-1955)

  1. Modern bilime etkileri çok büyük olan Einstein özellikle zaman ve uzay için düzenlenmiş bağlılık yani İzafiyet teorisi ile tanındı.
  2. Enerjinin ışık hızının karesiyle maddenin kütlesinin çarpımına eşit olduğunu bularak kendisine kadar süregelen bir yargıyı yıkarak bilim dünyasında yeni bir çığır açmıştır. ( 7 )

 

One Comment on “Aşağıda Uzay Ve Astronomi İle İlgili Çalışmaların Gelişmesine Katkıda Bulunan Bazı Bilim İnsanlarının İsimleri Verilmiştir. Günümüzdeki Uzay Ve Evrenle İlgili Bilgilerin Oluşmasında Bu Bilim İnsanlarının Çalışmalarının Nasıl Bir Etkisi Olmuştur? Bu Bilim İnsanlarını Kronolojik Olarak Sıraya Diziniz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir