Kut Anlayışına Göre Yönetme Yetkisinin Hükümdarın Tüm Oğullarına Geçebilmesi İle Taht Kavgaları Yaşanması Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır?

Kut Anlayışına Göre Yönetme Yetkisinin Hükümdarın Tüm Oğullarına Geçebilmesi İle Taht Kavgaları Yaşanması Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır?  7.sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabı ödev sorusunun cevabını okuyabilirsiniz.

Kut Anlayışına Göre Yönetme Yetkisinin Hükümdarın Tüm Oğullarına Geçebilmesi İle Taht Kavgaları Yaşanması Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır?

 

  1. Kut anlayışında hükümdarın hangi oğlunun tahta geçeceği Tanrı’nın takdiri olduğuna inanılırdı.
  2. Bu yüzden taht kavgalarının yaşanır, Tanrı’nın istediği taht kavgasını kazanıp çıkacağına inanılırdı.
  3. Bu düşünce taht kavgalarının yaşanmasına sebep olmuştur.

BİLGİ NOTU

Türk devletlerinin hükümdarlar bulunurdu. Hükümdarlar, devleti yönetmenin kutsal bir görev olduğuna inanırdı. Yönetme görevini kendilerine Gök Tanrı tarafından verildiğini kabul ederlerdi.

Gök Tanrı tarafından verilen bu yönetme yetkisine kut adı verilirdi. Kut hakkının, aynı güçle hükümdarın oğullarına geçti ğine inanılırdı. Fakat oğullar arasında hangisinin hanlık tahtına çıkacağını da yine Tanrı takdir etmektedir.
Hükümdarlık hakkı tanrıdandır. Tanrı hükümdar olmasını istediği kişilere “kut” verir. Bilge Kağan ve atalarına da kut vermiştir. Metinlerde birçok defa tanrı adı zikredilir. Kağan, hakan, kam, kan sözcüklerinin ve tengi, umay, yer- su gibi tanrı ve tanrıçaların kullanımı ve alakaları da devlet anlayışında tanrısal öğeleri tasvir eder. Hükmün ilahi temeli diğer krallık ve yönetimlerde de görülebilir ancak burada ilgi çekici olan tanrının yansıması olan kağanın halktan kopmamış olmasıdır.

Hükümdarlık hakkı tanrıdandır. Tanrı hükümdar olmasını istediği kişilere “kut” verir. Bilge Kağan ve atalarına da kut vermiştir. Metinlerde birçok defa tanrı adı zikredilir. Kağan, hakan, kam, kan sözcüklerinin ve tengi, umay, yer- su gibi tanrı ve tanrıçaların kullanımı ve alakaları da devlet anlayışında tanrısal öğeleri tasvir eder. Hükmün ilahi temeli diğer krallık ve yönetimlerde de görülebilir ancak burada ilgi çekici olan tanrının yansıması olan kağanın halktan kopmamış olmasıdır.  ( 1 )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir