Yukarıdaki metinden hareketle İslam’ın, “insanların ayrıştırılmasına karşı” bakışını yorumlayınız.

Ramazan geldiğinde çevrenizde ne gibi değişiklikler gözlemlersiniz?

Bu yazıda “Yukarıdaki metinden hareketle İslam’ın, “insanların ayrıştırılmasına karşı” bakışını yorumlayınız.” konusunu yazdık. İnsanların ayrıştırılmasına karşı İslam’ın bakış açısını şu şekilde yorumlayabiliriz.

Yukarıdaki metinden hareketle İslam’ın, “insanların ayrıştırılmasına karşı” bakışını yorumlayınız.

Kitabımızda verilen aşağıdaki metinden hareketle İslam’ın “insanların ayrıştırılmasına karşı” bakışını şu şekilde yorumlayabiliriz.

İslam dini insanların ayrıştırılmasına karşıdır.

İslam düşüncesine göre, zengin fakir, genç ihtiyar, güzel çirkin, engelli engelsiz, beyaz siyah her statü ve meslekteki insan eşittir. Dünyadaki makamlar, mevkiler geçici olup, üstünlük sebebi değildir. Asıl üstünlük ilim ve takvadadır.

İnsanları ayrıştıran kişiler zalimlerden olmaya sebeptir.

Bir gün Mekke’nin ileri gelenleri, Hz. Muhammed’in yanında fakir insanların toplandıklarını görünce, O’nunla konuşmaya tenezzül etmemişler, “bunlar kim oluyorlar ki biz gelip bunlarla beraber oturalım, bunların yanında seninle konuşalım? Biz geldiğimiz zaman, sen bunları yanından çıkar. O zaman gelip seninle konuşuruz,” demişler. Hz. Muhammed (s.a.v.), bunların Müslüman olmalarını çok arzu ettiğinden dolayı, bir ara bu teklife gönlü yatar gibi olmuş, onlar geldiği
zaman, fakir Müslümanları yanından çıkarmayı düşünmüş. Fakat insanlar arasında ayırımın yapılmasına, fakirlerin hor görülmelerine razı olmayan Yüce Allah, Hz. Muhammed’i (s.a.v.) şu ayetle uyarmıştır: “Rabbinin rızasını isteyerek sabah akşam O’na yalvaranları (o zayıf mü’minleri) kovma! (O kafirler ister inansınlar ister inanmasınlar) Onların hesabından sana bir sorumluluk, senin hesabından da onlara herhangi bir sorumluluk yoktur. Zira senin onları yanından kovman, zalimlerden yana olmana sebep olur.” (En’am suresi, 52. ayet.)

 

 

10.sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı cevapları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir