10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 67-69 Cevapları Beşgen Yayıncılık

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 67-69 Cevapları Beşgen Yayıncılık. 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabı . Edebiyat ders kitabı cevaplarını kısaca yazdık. BU BÜYÜK ADAM KİMDİR  Metni Cevapları

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 67-69 Cevapları Beşgen Yayıncılık

Diğer Sayfaların Cevaplarını Gör >>> 10. sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık

BU BÜYÜK ADAM KİMDİR Metni Cevapları

SAYFA 67 CEVAPLARI

Metne Hazırlık Cevapları

Yunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir/İlim kendin bilmektir/Sen kendin bilmezsin/Ya nice okumaktır” dizelerini sınıfınızda tartışınız. Bilgili olma ile cehaletin toplum yaşamına etkileri üzerine kısa bir konuşma yapınız.

Cevap:

“İlim ilim bilmektir” ifadesi, gerçek bilginin yalnızca öğrenmekle demek değildir. Gerçek bilgi bu bilgiyi hayata geçirebilmektir.  Bilgili olmak, insanı her yönden geliştirirken, toplumda daha bilinçli ve sorumlu bireylerin yetişmesine katkıda bulunur.

Diğer yandan, cehalet toplum yaşamında birçok olumsuz etkiye yol açar. Bireyler, kendilerini ve çevrelerini tanıyamadıklarında, sağlıklı kararlar alamazlar.  Toplumsal sorunlara ilgi göstermezler. Cehaletin hâkim olduğu bir toplumda, yanlış bilgi ve önyargılar hızla yayılır ve sosyal çatışmalara, ayrışmalara ve adaletsizliklere yol açar.

Yunus Emre’nin “Sen kendin bilmezsin” sözü, bireyin kendisini yani içsel tanımasını vurgular. Kendi kimliğini, değerlerini ve potansiyelini bilmeyen bireyler, toplumsal hayatta etkili olamazlar. Dolayısıyla, bilgili olma ve öz farkındalık, sadece bireysel gelişim açısından değil, aynı zamanda toplumun sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için de gereklidir.

Bilgiye ulaşmak ve bunu içselleştirmek, bireyleri daha bilinçli ve duyarlı hale getirir. Bu da toplumsal dayanışmayı artırır, adalet duygusunu pekiştirir ve toplumu huzurlu bir yer yapar.  Bu yüzden, eğitim ve bilgiye toplumun her bireyine ulaşmalıdır.

Yunus Emre’nin dizeleri, gerçek bilginin sadece okumak değil, kendini tanımak olduğunu vurgular. Bilgili olup insani özelliklerden uzak nice insan vardır. Sadece bilgi yüklü bir insan değil, bu bilgi ile kişisel özelliklerinin farkında olan insan olmak vurgulanır. Bilgili olmak, topluma bilinç ve ilerleme getirir, cehalet ise geri kalmışlık ve yanlış anlaşılmalara yol açar. Kendini bilmeyen insan kendine ve topluma zarar verir, kendini bilen insan ise huzurun kaynağıdır.

 

SAYFA 69 CEVAPLARI

Metni Anlama ve Çözümleme Cevapları

1. Metnin temasını, konusunu ve iletisini defterinize yazınız.

Cevap:

Tema: Yanlış bilginin doğru zannedilerek yaşanmasıdır.

Konu: Cabir Efendi’nin marangoz Ali Usta’nın işinde tezgah olarak mermer bir tezgah kullanması ve Cabir Efendi’nin marangoz ali Ustanın bu yanlışı görmesi için bir plan yapmasıdır. Ali Usta aşırı özgüvenlidir ve bu özgüvenin yanlışlığını kanıtlamak için ona bir ders verir.

2. Okuduğunuz metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

Cevap:

  • Cabi Efendi’nin Kız Kulesi’ni ziyaret etmeye giderken bir marangoz dükkanı görmesi
  • Marangoz Ali ustanın tezgah olarak bir mermer tezgah kullanması
  • Cabi Efendinin onu uyarması.
  • Marangozun kendine aşırı güvenmesi ile reddetmesi
  • Cabi Efendi’nin plan yapması,
  • Ali Ustanın  mermer tezgahını iş yaparken dalgınlığa düşüp  kırması 
  • Cabi Efendi’nin Ali Usta’ya ders vermesi.

3. Cabi Efendi’nin düşünce sistemi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Cevap:Cabi Efendi, kitaplara karşı önyargılı kendi önyargısı ile hayatı anlamayı seçen, tecrübe etmeye çalışan bir kişi olup sebep sonuç ilişkisi içinde mantıklı kararlar verebilen bir düşünce sistemine sahiptir.

4. Metinde anlatıcı yorum yapmış mıdır? Açıklayınız.

Cevap:Evet yapmıştır. Anlatıcı Cabi Efendiyi anlatırken onun hakkında yorumlar yapmıştır.  

5. Okuduğunuz metinde iç çözümleme anlatım tekniğinden yararlanılan yerleri gösteriniz.

İç çözümleme, roman kişisinin aklından geçenleri üçüncü tekil kişi anlatıcı tarafından doğrudan, dolaylı ya da serbest dolaylı anlatı kipinde aktarılması yöntemidir.

Cevap:Cabi Efendi’nin kitaplar hakkındaki düşünceleri, Cabi Efendi’nin Kız Kulesi hakkındaki düşünceleri, Cabi Efendi’nin Ali Usta ile ilgili planında iç çözümleme anlatım teknikleri kullanılmaktadır.

6. Metinden, deyimlere örnekler gösteriniz.

Cevap:Deyimler; “Kendini sokağa atmak, gözlerine inanamamak, dalını budağını hatırlamak, kapıdan haykırmak “

7. Okuduğunuz metni Millî Edebiyat Dönemi’nin dil anlayışı açısından değerlendiriniz.

Cevap:Metin sade bir dil dile yazılması, yerli hayatı yansıtması Milli Edebiyat Döneminin özellikleridir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir