9. Sınıf Edebiyat Kitabı Sayfa 143-144 Cevapları

9. Sınıf Edebiyat Kitabı Sayfa 143-144 Cevapları – Canım Kitap Metni cevapları. Sayfa  143-144 Cevapları. Ders Dışı Çalışma etkinlikleri cevapları. 9. sınıf Türk Dili ve Edebiyat ders kitabı.

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 143-144 Cevapları MEB

 Diğer Sayfaların Cevaplarını Gör Link >>>> 9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları MEB 2024-2025

SAYFA 143 CEVAPLAR

2. Tema Ölçme ve Değerlendirme

Yandaki karekodda yer alan Söz Namustur adlı anıyı dinleyip aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. . Mithat Cemal Kuntay’ın dinlediğiniz/izlediğiniz anıyı yazma amacı nedir? Yazınız

CEVAP: Mehmet Akif Ersoy ile yaşadığı bir anıyı anlatarak, onun verdiği söze olan bağlılığını göstermektir.

2. Dinlediğiniz/izlediğiniz anıda Mehmet Akif Ersoy için kullanılan “Akif için kelimelerin mefhumu tek, bu mefhumların rengi tekti.” ifadesinden yola çıkarak Mehmet Akif Ersoy’un kişilik özellikleri ile ilgili çıkarımlarınızı yazınız.

CEVAP: Bu ifade, Mehmet Akif Ersoy’un doğru ve dürüst bir kişi olduğunu gösterir. Kelimelerin ifade ettiği anlamları gerçek olarak yaşar.

3. ⁠Dinlediğiniz/izlediğiniz anıda yer alan açık ve örtük iletileri yazınız.

CEVAP: AÇIK İLETİ: Mehmet Akif Ersoy verdiği sözü ne olursa olsun tutan dürüst bir kişidir.

ÖRTÜK İLETİ: Verdiğimiz sözlere dikkat edelim.

4. Dinlediğiniz/izlediğiniz anının ana fikrini yazınız.

CEVAP: Şartlar ne kadar zor olursa olsun verdiğimiz sözleri tutmalıyız.

5. Dinlediğiniz/izlediğiniz anıda Mithat Cemal Kuntay’ın duygusal durumunda hangi değişimler olmuştur? Bu duygu değişimlerinin anının teması üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yazınız.

CEVAP: Söz vermenin basit bir şey olmadığını büyük bir sorumluluk olduğunu anlar. Söz vermenin o büyük sorumluluğunu hisseder. Ama kendisinin verdiği sözleri Mehmet Akif kadar tutamayacağını da anlamıştır.

SAYFA 142 CEVAPLARI

6-8. soruları aşağıdaki şiirlere göre cevaplayınız.

6. Şiirlerin sizde uyandırdığı duyguları yazınız.

I. METİN-(Necip Fazıl Kısakürek – Veda)

CEVAP: Şiir bir vedanın ve bunun acısını anlatmaktadır. Bu şiirde sevilen bir kişiden ayrılmanın verdiği derin üzüntüyü ve bunu kabul etmenin yarattığı çaresizliği hissettim.

II. Metin (Orhan Seyfi Orhon – Veda): 

CEVAP: Şiirde veda sırasında yaşanılanlar anlatılmaktadır. Veda anında yaşanan ayrılık acısı ve karşısındaki kişinin çektiği acılarla kendi yaşadıklarını yani vedanın duygusal zorluklarını hissettim.

7. Şiirlerin adları, teması, şekil özellikleri aynı olmasına karşın bu iki şiiri farklı kılan özellikler nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.

CEVAP: 

Her iki şiirde veda temasını kullanırken anlatım tarzları farklıdır. I. şiirde giden giden gişinin yarattığı duygu ve çaresiz bir kabulleniş vardır ve bu insan dışı şeyler üzerinden anlatılmıştır. II. şiirde veda eden şairdir ve yaşanan vedanın duygularını her iki kişi içinde anlatır.

Ayrıca şairin veda anındaki duygusal yoğunluk şairin üzerindeki etkilerle anlatılır, şair vedanın vereceği hüznün beklediğinden çok olduğunu ve veda etmenin beklediği kadar kolay olmadığını belirtir. I.şiir karşı tarafı ele alırken, II. şiir kendi üzerindeki duygusal etkiyi ve diğer kişiyide anlatır.

8. Okuduğunuz Veda adlı şiirlerden hangisini daha çok beğendiniz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

CEVAP:

II. şiiri daha çok beğendim. Çünkü daha kişisel ve veda eden her iki tarafın yaşadıklarını anlatmaktadır. II. şiiri insnalar üzerinden hayal etmek ve duyguyu yaşamak imgelerinden dolayı daha kolaydır. Örneğin; Alnına koyarken veda buseni, /
Yüzüme bu türlü bakmayacaktın? ifadesi veda anını ölümsüzleştirir. Terkedilenin ızdırabını anlatır. Hani ey gözyaşım, akmayacaktın?  ifadesi ise şairin veda ile yaşadıklarını anlatır. 

II. şiirde her iki tarafın duygularını vermesi ve insanın hayatında bu iki durumu tecrübe etmesi ve empati ile karşı tarafıda hissetmek yani iki duygu yoğunluğunun olması bu şiiri daha duygusal bir hale getiriryor. Bu yüzden daha çok beğendim.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir