Haritaya Bakarak Yıldırım Beyazit’in Tahta Geçtikten Sonra İzleyeceği Politika Hakkında Neler Söyleyebilirsiniz?

Haritaya Bakarak Yıldırım Beyazit’in Tahta Geçtikten Sonra İzleyeceği Politika Hakkında Neler Söyleyebilirsiniz?

Haritaya Bakarak Yıldırım Beyazit’in Tahta Geçtikten Sonra İzleyeceği Politika Hakkında Neler Söyleyebilirsiniz?  10.sınıf Tarih dersi 1.Ünite sayfa 19 sorularının cevaplarını aşağıda okuyabilirsiniz.

Haritaya Bakarak Yıldırım Beyazit’in Tahta Geçtikten Sonra İzleyeceği Politika Hakkında Neler Söyleyebilirsiniz?

Haritaya Bakarak Yıldırım Beyazit’in Tahta Geçtikten Sonra İzleyeceği Politika Hakkında Neler Söyleyebilirsiniz? sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık.

  1. İstanbul’un Bizans’tan alınması
  2. Aydınoğulları, Saruhanoğulları, Germiyanoğulları, Menteşeoğulları ve Hamidoğulları’nın Osmanlı Devleti’ne katılmasını sağlamak
  3. Sırbistan ve Bulgaristan’ı almak ve Macaristan’a akınlar düzenlemek
  4. Ege Denizindeki adaları almak
  5. Anadolu Beyliklerinin alınarak Osmanlı Devleti’nin gücünün ve istikrarını sağlamak Yıldırım Beyazıt’ın tahta geçtikten sonra izleeceği politikalardan olabilir.

Haritaya baktığımızda, Osmanlı Devleti’nin komşu devlet ve Türk Beylikleri ile çevrili olduğu görülmktedir. Özellikle İstanbul Osmanlı toprakları arasında kalmıştırç Buranın alınması Osmanlı Devleti için çok önemli hale gelmiştir.

Yıldırım Beyazıt İstanbul’u kuşatmış fakat çeşitli nedenlerle kuşatmaya devam edilememiştir.

İLAVE BİLGİ NOTU

I. Bayezid veya Yıldırım Bayezid (d. 1354, Edirne – ö. 8 Mart 1403, Akşehir) dördüncü Osmanlı padişahı. 1389’dan 1403 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır.[1][2] Babası Sultan I. Murad, annesi ise Gülçiçek Hatun’dur. ( 1 )

1.Murat’ın Kosava’da şehit edilmesi ile Yıldırım Beyazıt 1389 yılında Osmanlı Devleti’nin başına geçti.

Yıldırım” lakabını nasıl edindiği konusunda çeşitli rivayetler vardır:

Niğbolu Savaşı nedeniyle savaş meydanına hiç beklenmeyecek bir süratle ulaştığı için aldığıdır. Haçlılarca kuşatılan kalenin komutanı Doğan Bey’e gecenin karanlığında,kale duvarlarına kadar gelerek gerekli talimatları verecek kadar gözüpek bir komutan olduğu, savaşlarda askerinin önünde savaştığı ve askerlerinin yetişmekte zorluk çektiği için kendisine Yıldırım ismi verilmitir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir