İzmir’in Menemen İlçesinde Çıkan Ayaklanmayı Ve Bu Ayaklanma Sonucu Asteğmen Kubilay’ın Şehit Edilmesi Olayını Araştırınız. Ayaklanmanın Nedenlerini Ve Sonuçlarını Çağdaş Cumhuriyet Ve Laik Toplum Düzeni Açısından Değerlendirerek Aşağıdaki Bölüme Yazınız.

İzmir’in Menemen İlçesinde Çıkan Ayaklanmayı Ve Bu Ayaklanma sonucu asteğmen kubilay’ın şehit edilmesi olayını araştırınız. Ayaklanmanın nedenlerini ve sonuçlarını Çağdaş Cumhuriyet Ve Laik Toplum Düzeni Açısından Değerlendirerek Aşağıdaki

İzmir’in Menemen İlçesinde Çıkan Ayaklanmayı Ve Bu Ayaklanma Sonucu Asteğmen Kubilay’ın Şehit Edilmesi Olayını Araştırınız. Ayaklanmanın Nedenlerini Ve Sonuçlarını Çağdaş Cumhuriyet Ve Laik Toplum Düzeni Açısından Değerlendirerek Aşağıdaki Bölüme Yazınız. 8.sınıf  İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük dersi Öğrenci Çalışma Kitabı 4.Ünite Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar,  Cumhuriyet Şehidi bölümü, 59.sayfa ödev sorularının cevaplarını okuyabilirsiniz.

İzmir’in Menemen İlçesinde Çıkan Ayaklanmayı Ve Bu Ayaklanma Sonucu Asteğmen Kubilay’ın Şehit Edilmesi Olayını Araştırınız. Ayaklanmanın Nedenlerini Ve Sonuçlarını Çağdaş Cumhuriyet Ve Laik Toplum Düzeni Açısından Değerlendirerek Aşağıdaki Bölüme Yazınız.

İzmir’in Menemen İlçesinde Çıkan Ayaklanmayı Ve Bu Ayaklanma Sonucu Asteğmen Kubilay’ın Şehit Edilmesi Olayını Araştırınız. Ayaklanmanın Nedenlerini Ve Sonuçlarını Çağdaş Cumhuriyet Ve Laik Toplum Düzeni Açısından Değerlendirerek Aşağıdaki Bölüme Yazınız. sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık.

Ayaklanmanın Nedenleri:

  1. Serbest Cumhuriyet Fırkasının Cumhuriyet ve Laiklik düşmanlarının merkezi olması ve kapatılmasına tepki göstermeleri
  2. İnkılap düşmanlarının saltanat ve halifelik istemeleri
  3. Derviş Mehmet’in “Din elden gidiyor” diyerek halkı kışkırtması.

Ayaklanmanın Sonuçları:

  1. İnkılapların halka daha iyi anlatılmasının gerektiği anlaşılmıştır.
  2. Çok partili siyasi hayata geçiş için halkın hazır olmadığı görülmüştür.
  3. Cumhuriyetimize ve Laikliğe karşı olanlar Türk Milletinin kararlılığını görmüştür.
  4. Ülkemizde barış ve huzurun sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu göstermiştir.

İLAVE BİLGİ NOTU

Menemen Olayı ya da Kubilay Olayı, 23 Aralık 1930 günü, İzmir’in Menemen ilçesinde, askerliğini yedek subay olarak yapmakta olan öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın ve yardımına koşan bekçiler Hasan ve Şevki’nin şeriat isteyen bir grup tarafından öldürülmesi. Şeriat ile laiklik arasındaki mücadeleyi vurgulaması açısından Cumhuriyet tarihinin önemli olaylarından biri kabul edilir.[kaynak belirtilmeli] Olayların ardından bölgede sıkıyönetim ilan edilmiş, General Mustafa Muğlalı başkanlığında kurulan Divanı Harp’te failler idam dahil çeşitli cezalara çarptırılmıştır. ( 1 )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir